Video igre

Avatar Kinect

Iako su mnogi očekivali da će na ovogodišnjem CES-u Microsoft najveću pažnju posvetiti tabličnim računarima i najavi Windows 8 operativnog sistema, u fokusu prezentacije Steve Ballmer-a našao se Kinect, dodatak za Xbox 360 koji omogućava kontrolu u igrama pokretima ruku i tela igrača. Na keynote prezentacije predstavljena je nadogradnja za Kinect koja će omogućiti potpuno drugačiji način interakcije među korisnicima Microsoft-ovog online servisa Xbox Live.

Avatar Kinect u suštini pozajmljuje ideju iz Kameronovog filma, ali umesto domorocem sa Pandore, upravljaćete svojim virtuelnim likom u Xbox Live pričaonicama. Kinect u celoj priči sliži kao interfejs za kontrolu vašeg online “avatara” kojem ćete moći da “šaljete” svoj govor, ali i vaše pokrete, gestikulacije i grimase – kada se vi krećete kretaće se i avatar, kada mašete rukama mahaće i on, a kada se smejete i na njegovom licu videće se osmeh.

To sve će videti i vaši sagovornici, bez obzira na kojem delu planete se zaista nalaze, dok god su sa vama u istoj virtuelnoj pričaonici. U startu bi trebalo da na raspolaganju bude 15 ovakvih prostora sa različitim temama, a na raspolaganju će biti i mogućnost da se sesije četovanja snime za kasniju online razmenu – što recimo otvara mogućnost pravljenja “talkshow” emisija u virtuelnom svetu.

Da biste učestvovali u ovim, kako ih neki nazivaju, fensi čet sobama najbolje bi bilo da otvorite Xbox Live Gold nalog za koji se plaća 50 dolara godišnje – prvi uslov je, naravno da posedujete Kinect. Inače, Microsoft je na CES-u objavio i da prodaja Kinect-a ide mnogo bolje nego što se bilo ko u kompaniji nadao. Umesto planiranih pet miliona, u celom svetu je u prva dva meseca prodato preko 8 miliona Kinect senzora. Što se tiče same Xbox konzole Micrsoft je izvestio da je do kkraja 2010. prodato ukupno 50 miliona komada na globalnom nivou.

Leave a Reply