Video igre

EA bi mogla da izgubi 1.000.000.000 dolara

Poprilično veliki broj, zar ne? To je količina novca koju bi američka kompanija mogla da izgubi ukoliko ne pobede na sudskom sporu protiv grupe sportista.

Grupa košarkaša i igrača američkog fudbala rešili su da tuže EA i od njih naplate korišćenje njihovih likova u svojim NCAA igrama. (NCAA je organizacija sportista dok su još na koledzu, znači NCAA igre su poput NBA ili NFL-a, samo sa koledz timovima i igračima). Ova tužba podnesena je pre 2 godine dok suđenje još uvek traje.

Hajdemo sad malo da računamo: po njihovom zakonu, svaki igrač, ukoliko se iskoristi njegov lik, može da dobije 1.000 dolara po platformskoj verziji igre. To je oko 305.5 miliona dolara za igrače američkog fudbala i oko 29 miliona za košarkaše. To je ukupno 334.5 miliona američkih novčanica. Ali ukoliko se utvrdi da je EA znala da krše pravila i uprkos tome izdala igru, kazna bi mogla da se uveća i do 3 puta, kako nalaže zakon američke savezne države Indijane, gde se ovaj sudski postupak vodi.

EA je izdala zvanično saopštenje o ovom slučaju. Oni navode: “Mogli bismo da izgubimo još toliko ukoliko ogromni meteor sutra pogodi Zemlju. Mi ne planiramo takav ishod”.

Leave a Reply