Video igre

Gamescom – najveći sajam video igara u Evropi

U Kelnu je od četvrtka (19.8.) za publiku otvoren Gamescom, najveći sajam video igara u Evropi. Navala je velika, iako tržišna pozicija ove branše globalno već godinama pada. Hoće li to promeniti agresivna strategija proizvođača? Zlatne godine i rekordni dobici su za branšu stvar prošlosti. Za tekuću godinu analitičari iz Udruženja za ispitivanje potrošnje (GfK) predviđaju smanjenje tržišta od čak 5 posto. Središnji sajam predstavnika sveta video igara Gamescom u Kelnu, uprkos tome beleži rekorde. Preko 500 kompanija će do nedjelje (22.8.) na sajmu predstaviti preko 200 novih igara, a očekuje se dolazak oko četvrt miliona posetilaca.

U četvrtak ujutro red pred ulazom u sajamske hale u kelnskoj četvrti Deutz ličio je na red uoči objavljivanje novog nastavka Harryja Pottera. U devet sati stotine ljubitelja igara, uglavnom muškaraca srednje i mlađe generacije, navalilo je u paviljone sa samo jednim ciljem: među prvima sesti za jednu od preko 10.000 igračkih konzola i zaigrati neku od novih igara koje se predstavljaju na sajmu. Već nekoliko minuta nakon otvaranja sve konzole su bile zauzete. Najveći red je zabeležen pred štandom američke tvrtke Blizzard Entertainment koja u gradu na Rajni predstavalja svoj dugoočekivani, treći nastavak igre “Diablo“.

Ali gužva i oduševljenje verne publike ne umanjuje zabrinutost branše koja se nakon godina buma nalazi u krizi. I dok mnogi za smanjenje utroška krive globalnu ekonomsku krizu, sve su glasniji oni koji krivicu za trenutnu stagnaciju vide kod samih proizvođača. Kako se moglo  uoči sajma pročitati u stručnim publiakcijama – kompanije razvoju novih igara prilaze sa premalo entuzijazma i novih ideja. Stvar ne leži u budžetu jer se na razvoj nekih od jačih naslova još uvek troše dvocifreni milionski iznosi. Oni međutim retko uspevaju da povrate uloženi novac. Proizvođači između ostalog spas vide i u razvoju trodimenzionalnih igara. Ali ovaj segment je još uvek u povojima i poznavaoci branše se još uvek spore oko tehničke spremnosti za iskorak u 3D svet.

Najveća bitka se stoga trenutno vodi oko igara koje zahtevaju pokret. Nakon što je Nintendo sa svojom Wii konzolom dokazao da igranje video igara nije ekszluziva čudaka sa prekomernom telesnom težinom, rasplamsala se bitka oko ovog novog segmenta koji ujedinjuje stvarnu i virtuelnu akciju. Nintendova konkurencija iz Sonyja i Microsofta u Kelnu predstavljaja svoje odgovore na Wii koji bi se još tokom jeseni, a u svakom slučaju pre Božića, trebali pojaviti na tržištu.

Dalje nade proizvođači polažu u razvoj online igara sa kojima se trenutno zarađuje nekoliko puta manje nego sa igrama za klasične konzole. Ali tu leži veliki potencijal posebno u igrama koje su vezane za socijalne platforme poput “FarmVillea” koje su se pokazale kao prave “mašine za štampanje novca”. Da je budućnost internet zabave upravo u ovom segmentu pokazuju i šuškanja da je svemoćni Google uložio preko 100 miliona dolara u kompaniju Zyngas koja je autor popularnog “FarmVillea”. (Der Spiegel, agencije)

Leave a Reply