Video igre

Igra EVOKE priprema mlade za rešavaje globalnih problema

Igra EVOKE podstiče mlade ljude da razmišljaju o problemima poput gladi, siromaštva i AIDS-a, te o tome što sami ili u saradnji sa drugima mogu učiniti na rešavanju tih problema

Institut Svetske banke – obrazovni ogranak Svetske banke – pokrenuo je internet kompjutersku igru nazvanu EVOKE, a dizajniranu sa ciljem da mlade ljude angažuje u iznalaženje rešenja za hitne globalne probleme, poput gladi, siromaštva i obrazovanja. Pobednici desetonedeljne igre trebali bi se naći na konferenciji u Washingtonu, kao i dobiti mentore među vrhunskim svetskim društvenim inovatorima i poslovnim čelnicima.

Radi se o kompjuterskoj igri sa implikacijama širom sveta, koja je ujedno i super-brzi kurs u promeni sveta kao i hitni poziv na društvene inovacije. Svake nedelje, sve do sredine maja, učesnicima igre se postavi novi svetski problem koji hitno treba rešiti. Bob Hawkins, iz Instituta Svetske banke u Washingtonu, producent je te kompjuterske igre, te kaže da se igra ‘vrti oko jednog stripa, romana u slikama, čija se radnja zbiva deset godina u budućnosti.’

Priča sledi tajnovitu mrežu najboljih rešavatelja problema Afrike. Učesnici mogu igrati sami ili u grupama, kroz interakciju sa drugim igračima. Oni tako mogu kroz rasprave doći do rešenja problema poput gladi u svetu, siromaštva i obrazovanja. “Igra podstiče mlade ljude da razmišljaju o izazovima globalnih problema i o tome što sami ili u saradnji sa drugima mogu učiniti na rešavanju tih problema” – kaže Bob Hawkins.

Igra je originalno bila dizajnirana za studente univerziteta u Africi. Ali, u prvih nekoliko dana uključilo se više od 8 hiljada igrača iz čitavog sveta – većinom iz Sjedinjenih Država. Hawkins je svestan činjenice da samo 1 posto Afrikanaca dostigne univerzitet, te da pristup Internetu nije tako raširen kao u drugim delovima sveta: “Dizajnirali smo igru tako da bude kompatibilna sa pretraživačem Opera Mini, koju se može koristiti na mobilnim telefonima. Isto tako prenosimo  sadržaje na Facebook, koji je kod studenata i mladih ljudi generalno vrlo popularna aplikacija na mobilnim telefonima.”

Na kraju, pobednici igre imaće priliku da se nađu  pod mentorstvom poslovnih čelnika, a, isto tako, osvoje i putovanje na jednu konferenciju, sledeće godine, u Washingtonu. Ovo bi mogla biti prva u nizu igara kojima se traga za inovatorima budućnosti.

Leave a Reply