Video igre

Istraživanje: Nasilne igre drastično smanjuju pravo nasilje!

Već decenijama istraživači pokušavaju da dokažu kako nasilne igre povećavaju nasilje među mladima, ali sad je neko došao na ideju da obrne stvar i dođe do mnogo pozitivnijeg zaključka.

Naime, istraživači za univerziteta Vilanova i Ratgers izdali su studiju koja upoređuje prodaju video igara sa nasiljem u Sjedinjenim Državama a rezultati su zapanjujući. Ukratko, ono što grafikoni pokazuju jeste da u vreme kad se na tržištu pojavi novi FPS, tad dolazi do drastičnog pada kriminala.

 

“Istraživanja pokazuju da se u vreme najbolje prodaje nasilnih video igara zločini poput ubistva smanjuju”, tvrdi Patrick Markey koji je jedan od autora ove studije. On dodaje kako se ovi podaci mogu smatrati relavantnim jer se vodilo računa i o uticajima drugih faktora – recimo to da se ubistva inače više dešavaju tokom leta ili da se igre najviše prodaju za vreme praznika ali čak i kad se to uzme u obzir, rezultati i dalje pokazuju pad u broju zločina.

Markey kaže kako nas video igre ne čine nasilnijim ali da zato već registrovane nasilnike uspevaju da zaokupe na neko vreme. “Ako bi nasilne video igre povećavale nasilno ponašanje, to bi značilo da se u vreme njihovog izlaska povećava broj ubistava. Međutim, broj nasilnih zločina tad je manji. Ukratko, to što nasilnici danima igraju nasilne video igre zapravo smanjuje kriminal.”

Leave a Reply