Video igre

Kritike igre “Medal of Honor”

Sekretar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Liam Foks, pridružio se sve glasnijim kritičarima igre Medal of Honor, koja će igračima pružiti mogućnost igranja ne samo u ulozi američkih snaga i njihovih saveznika, već i Talibana. “Šokantno je da je neko pomislio da je prihvatljivo simulirati dela Talibana. Oni su zaslužni što deca gube očeve i supruge muževe“, izjavio je on.

Foks je istakao da je “zgađen i ljut” i da je teško poverovati da bi bilo koji građanin Ujedinjenog Kraljevstva želeo da kupi takvu igru. On je pozvao distributere da ignorišu taj “bezukusni proizvod” i da pruže podršku svojim oružanim snagama.

Republikanski Fox News, u Americi, takođe je kritikovao novi Medal of Honor. “Upravo je prošao najgori mesec, što se broja smrti tiče, od početka rata. Igra izlazi u oktobru, što znači da će porodice gledati i igrati tu igru, dok sahranjuju svoje mrtve”, rekli su iz ove kompanije.

Kritikama se priključila i konkurencija. Naime, producent naslova Operation Flashpoint, Sion Lenton istakao je da se njihovi dosadašnji naslovi, kao i predstojeći nastavak Red River, bave fiktivnim konfliktima, kako bi izbegli etičke implikacije.

“Nisam siguran da li želim da igram kao Talban koji puca u američke vojnike. To je stvarni konflikt i treba ga tretirati sa poštovanjem”, dodao je on.

Izdavač kontorverznog naslova objavio je saopštenje u kome objašnjava da Medal of Honor jednostavno reflektuje realno stanje: uvek postoje dve strane. “Dajemo igračima mogućnost da igraju na jednoj od dve strane. Svi to radimo još od kako smo bili deca: neko igra kao policajac, drugi kao razbojnik. U MoH multiplayer modu neko mora da bude Taliban”.

Producent Greg Gudrič stao je u odbranu naslova, i u izjavi za IGN rekao da je Medal of Honor uvek bio istorijska fikcija. “Od kako je stvoren 1999. godine, govorio je priču o vojniku. Rat je uvek bio kontekst za grupu fiktivnih likova u istorijskim okolnostima, kao u Spasavanju redova Rajana”, rekao je Gudrič. Novi Medal of Honor će se pojaviti na tržištu 12. oktobra. Izvor: Game Infusion

Leave a Reply