Video igre

Nintendo Wii U – prvi utisci

Nintendova konzola je u centru pažnje ovih dana, ali da li je u stanju da osvoji srca igrača?

Na svojoj E3 prezentaciji, Nintendo se u potpunosti fokusirao na kontroler što nas i ne čudi, jer je hardver koji će pokretati novi sistem još uvek nedefinisan. U kompaniji su jedino bili voljni da kažu kako je Wii U spreman da pokrene igre u 1080p rezoluciji, kao i da koristi višejezgarni IBM-ov procesor.

Fizički, sama konzola po veličini i izgledu može da se uporedi s Wiijem, a u sebi ima integrisanu fleš memoriju koja se može proširiti putem USB-a ili SD memorijskih kartica. Igre će dolaziti na diskovima ali verovatno opet u posebnom formatu, kako bi se sprečila piraterija. Poznato je i da će sistem biti kompatibilan s igrama za Wii i njegovim uređajima kao što su Wiimote i Nunchuck.

Novi upravljački uređaj daleko je najvažnija inovacija koju donosi Wii U, a on najviše podseća na neki od tableta, kao što je iPad. Kao što se i nagađalo, na njemu se nalazi ogroman tačskrin od 6.2 inča, vrhunske izrade. Pod tim podrazumevamo sjajnu vidljivost iz svih uglova, odlično osvetljenje i veran prikaz boja, pa ga istovremeno mogu koristiti i dva igrača. Najinteresantnija primena kontrolera jeste mogućnost da konzola strimuje sliku direktno na njega, tako da vam TV ekran uopšte nije neophodan. Bez obzira na svoju veličinu, kontroler je vrlo udoban i omogućava potpuno normalno igranje do sada prikazanih demoa.

Nintendo je od starta predstavio Wii U kao konzolu na kojoj će se pojavljivati mnogo više igara za stariju publiku, a to je potvrđeno i konkretnim najavima. Slavni Tekken serijal tako će konačno debitovati na jednoj Nintendovoj konzoli, a pridružiće mu se Metro: Last Light, DiRT, Ghost Recon Online, Batman: Arkham City, Ninja Gaiden: Razor’s Edge, Assasins’s Creed i Darksiders 2, koji bi čak trebao da se pojavi u prodaji na debiju konzole.

Kada bi onda Wii U mogao da se pojavi u prodavnicama? Nintendo kaže da će se to desiti sledeće godine, a da li će to biti biti za novogodišnje praznike ili nekoliko meseci ranije, tek treba da se vidi.

Mobitech

Leave a Reply