Video igre

PlayStation Vita

Za razliku od Nintenda koji je sve detalje o Wii U uspešno sakrivao do svoje prezentacije na E3 sajmu, mnoštvo informacija o nasledniku PSPa bilo nam je poznato još krajem januara.

Uređaj nazvan PlayStation Vita (Vita je život na latinskom) pravi je monstrum, čije hardverske karakteristike daleko prevazilaze PSP, ali i najnaprednije pametne telefone i tablete na tržištu. Da podsetimo, on poseduje četvorojezgarni procesor, OLED displej od čak 5 inča, prednju i zadnju kameru, tačped na poleđini, tačskrin, senzor pokreta i ugrađen GPS, dok će igre dolaziti na specijalnim memorijskim karticama. Nažalost, zbog svog specifičnog dizajna (odnosno, tačpeda na poleđini) Vita neće imati mogućnost zamene baterije, pa će biti vrlo zanimljivo čuti koliki je njen rok trajanja.

PlayStation Vita prodavaće se u dve varijante. Skuplja verzija koštaće 299 evra, a jeftinija, koja neće posedovati 3G konektivnost već samo WiFi, moći će da se nabavi za 249 evra, što svakako predstavlja pozitivno iznenađenje. Kada je reč o igrama, za ovaj sistem svoje naslove će izbacivati praktično svi veliki izdavači, a među malobrojnim naslovima koji su prikazani jesu Uncharted: Golden Abyss, Virtua Tennis 4, Little Big Planet, BlazBlue: Continuum Shift II Plus kao i Street Fighter X Tekken u kome će eksluzivno gostovati Cole McGrath iz inFAMOUS serijala.

Tačan datum izlaska konzole nije objavljen, ali u Sonyju se nadaju da će se to u Japanu desiti do kraja godine, dok bi Evropljani mogli da ga dočekaju u februaru ili martu.

Leave a Reply