xbox-one
Video igre

Pritisak Sony-ja na Microsoft u domenu igračkih konzola

U Microsoftu i dalje vlada panika kad je reč o sudbini Xbox One konzole. Iako su donedavno poručivali nezavisnim razvojnim timovima da ne mogu sami da objavljuju svoje igre, to se sad promenilo.

Za razliku od Sonyja koji je od starta objavio da će nezavisni razvojni timovi moći sami da objavljuju svoje igre za PS4, Microsoft je poručivao kako je neophodno da pronađu izdavača u obliku neke velike softverske kuće. To je razumljivo, izazvalo veliko nezadovoljstvo indi timova, koji su se izjasnili da neće ni objavljivati naslove za XBONE.

xbox-one

Microsoft je zbog toga bio prinuđen da drastično promeni svoju politiku, pa je sad zaključio kako je ipak bolje da nezavisnim timovima da potpunu slobodu. Ipak indiji nisu baš presrećni pa i dalje tvrde da im je mnogo udobnije da rade s PS4. “Na PS4 npr, razvojni timovi mogu odmah da urone u sistem – svaki deo RAM memorije i snage konzole. Sa druge strane, Microsoft nas primorava da koristimo Windows 8 razvojno okruženje koje ne izaziva preveliko interesovanje razvojnih timova”, objašnjava Brian Provinciano, autor Retro City Rampagea. On dodaje i kako nema nameru da sarađuje sa Microsoftom, naglašavajući da čak nema nameru da kupi Xbox One.

Da li su ove promene pozitivne? Da definitivno, ali ovo je samo još jedan znak da je Microsoft u panici i da je primoran da menja politiku koju je tako žestoko branio, a sve zbog straha od velikog uspeha PS4. Da li će ih igrači kazniti, ostaje da vidimo, ali mislimo da je posle svega MS upravo to zaslužio!

Leave a Reply