Video igre

U SAD ponovo dozvoljena prodaja nasilnih video-igara za decu

Američki Vrhovni sud odlučio je da se prodaja ekstremno nasilnih video-igara ne može zabraniti maloletnicima jer se time krše njihova ustavna prava koja se odnose na slobodno izražavanje.

Tom odlukom ukinut je zakon države Kalifornije iz 2005. godine da se takve igre ne mogu prodavati i iznajmljivati mlađima od 18 godina.

2 thoughts on “U SAD ponovo dozvoljena prodaja nasilnih video-igara za decu

  1. Vera Stancic

    Kakve to generacije zele da spreme za ovu Planetu?…Nekad su se deci citale bajke…Pravljenje tih igrica bi svakako trebalo apsolutno ukinuti…ZABRANITI. Zasto se , recimo, ne naprave igre sa – gradnom necega? kuca, zgrada, pruga, nesto konstruktivno,…igrice gde ce se razvijati – saradnja – medju decom sa razlicitih delova sveta, da se razvija njihova svest o – izgradjivanju, unapredjivanju, pomoci, spasavanju…i LJUBAVI prema svemu, i prema stvarima a narocito prema zivim bicima, i narocito prema coveku svejedno kakve je boje koze…!

  2. Ugljesa

    Zato sto vec postoje igre sa gradnjom necega i kooperacijom igraca. Ovo je samo drugaciji zanr igre. A i ne treba zabraniti ove igre, neke cak imaju i manje nasilja nego filmovi na TV-u, koji se prikaziju besplatno, dok igre moraju da se kupe prvo. Kao mladi igrac igara, moram reci da znam razliku izmedju stvarnosti i igre. Ovo je samo vrsta zabave, igraci se takmice ko je bolji, slicno paintballu, samo sto imaju malo krvi, pa sta? “Jao, vidi krv, jadna nasa deca!”. To su samo pikseli i animacija. Video-igre su zabava, kao i ostale vrste zabave (knjige, filmovi, muzika) samo sto se razlikuju jer u video-igrama igraci su deo price (vojnik u ratu, na primer), a ne posmatralac. To je uzbudljivo iskustvo. Nasilno, da. Ali svako normalan zna razliku izmedju igre i stvarnosti. Neke nasilne igre cak i testiraju igracevu moralnost, kada mora da pravi moralne odluke, i obicno podrzavaju ‘dobru’ odluku.

Leave a Reply