Video igre

Video igre povoljno utiču na društveni život

U saopštenju koje verovatno neće mnogo iznenaditi same gejmere, istraživači koji su analizirail ponašanje hiljada osoba koje igraju online igrice kao što su World of Warcraft došli su do zaključka da igre zapravo mogu da poboljšaju nečiji društveni život a ne da ga eliminišu.

Istraživači sa Univerziteta North Carolina State i Ontario Instituta za tehnologiju su posetili preko 20 gejming događaja u Kanadi i Velikoj Britaniji. Na nekim takmičenjima bilo je svega 20 igrača dok je na nekima bilo na hiljade. Nakon ispitivanja hiljada gejmera, istraživači su sproveli detaljnije ispitivanje na njih 400.

fifa_world_gameplay_11

Cilj ispitivanja bio je da se otkrije kako su ovi igrači komunicirali sa drugim ljudima, kako online tako i u stvarnom svetu. Rezultati su pokazali da online igre nisu eliminisale društvene interakcije, već naprotiv, dopunjavale su ih. Istraživači tvrde da gejmeri nisu samo igrali igre, već su gledali i druge igrače, pričali međusobno, pili i komunicirali online.

„Gejmeri nisu osobe koje same sede za svojim kompjuterima u zamračenim sobama kako ih predstavlja mejnstrim kultura. Oni su izuzetno društvene osobe. Ovo možda nije iznenađenje za samu gejming zajednicu, ali je nešto što vredi reći drugim ljudima. Usamljenici nisu norma“, izjavio je asistent profesor katedre za komunikaciju sa North Carolina State univerziteta dr Nik Tejlor.

Naravno, Tejlor i njegov tim su posmatrali gejmere u društvenom okruženju a ne dok su vreme provodili sami za kompjuterom i ne objašnjavaju kako su ih detaljnije posmatrali – ali je moguće da su pratili ljude koji su jednostavno bili društveniji.

Leave a Reply