Web vodič

Salaši – panonske oaze

Vojvođanski salaši, onako kao neki “usamljeni žbunovi” usred beskrajne ravnice, potsećaju putnike-namernike na prave male pustinjske oaze i idealno mesto za okrepljenje. U prošlosti ove panonske “hacijende” bogatih seljaka, bile su okosnica i osnovna tzv. individualne poljoprivredne proizvodnje koja je nakon onog velikog drugog rata, dekretom komunističkih ideologa uništena gotovo preko noći, a njihove gazde su odjednom postale državni neprijatelj broj 1.

Vreme je prolazilo i većina ovih “oaza” je totalno zapuštena, i prepuštena “zubu vremena� i zaborava. Sve do pre izvesnnog vremena, kada je nekolicina preduzetnika uvidela veliki, pre svega, turistički potencijal ovih lokacija.

Salaš 84

Prvi lepi dani izmamili su veliki broj šetača i ljubitelja prirode, a mi smo se odlučili da nedeljno popodne provedemo u prirodi, u “salašarskom” ambijentu. Prva stanica bio je “Salaš 84” potpuno novi i prelep objekat usred ravnice (pored Kaća). Na samo 10-tak kilometara od Novog Sada, u pravcu Zrenjanina nalazi se “Salaš 84koji je u stvari salaš samo po nazivu, a u stvarnosti očekuje vas prelepa istinska oaza sa restoranom, jezercetom, vodopadima i pansionom u objektima sa rustičnim vojvođanskim prizvukom. Ovo mesto nije zapravo salaš, ali je izvrsna za trenutak predaha od gradske gužve, ili kakvog dugog putovanja.

Salaš 137

Nakon par ugodnih sati, uputili smo se na drugi salaš, salaš u pravom smislu te reči. Radi se o Salašu 137 koji se takođe nalazi nadomak Novog Sada, tačnije na starom putu za Suboticu, iza Čeneja. Za razliku od broja 84, na ovom 137 možete osetiti (i videti) pravu panonsku atmosferu, s početka prošlog veka. Ovde nema nijednog novosagrađenog objekta, nema asfalta, modernog osvetljenja, ni skupocenog “italijanskog” nameštaja. Sve je kao pre bar jednog veka, a ono što će vas najviše iznenaditi su enterijeri ovdašnjeg restorana i malog pansiona prepuni vojvođanskih sitnica i detalja koje ovom mesto čine očaravajućim.Ako vas put (i putokazi, takvi kakvi jesu) nanesu u ove krajeve, obavezno posetite bar neki od ovih salaša. Da je sreće i pameti, oživele bi se još mnoge ovakve zaparložene “oaze”, a oni koji nisu zadovoljni ovdašnjom turističkom ponudom ne bi imali alibi za “egzotična” putovanja. Egzotika je tu pored nas i ne treba je puno tražiti.

Leave a Reply