Relax · Web vodič

Slashdot.org za Geeok-ove

Ove nedelje govorimo o Internet stranicama na kojima se objavljuju vesti za sve one koji se zanimaju za tehnološke inovacije.

Slogan sajta Slashdot.org glasi  ‘News for Nerds. Stuff that matters’, tako da se radi o lokaciji na kojoj se kompjuterski  zanesenjaci mogu okupljati i razgovarati o Linuxu, iPhonu, tehnologiji, stvarima koje vlada preduzima kako bi uticala na naše mogućnosti za korišćenje elektronskih naprava i tehnologije, Internet kulturu i slično – kaže Rob Malda, osnivač Internet sajta Slashdot.org na kojem se objavljuju tehnološke vesti, ali i, ništa manje važno, gde se razgovara o novim trendovima u svetu visoke tehnologije.

Taj osećaj zajednice, gde jedna vest može da izazove stotine komentara, temeljni je deo onoga što predstavlja Slashdot.org, kaže Malda: “Razgovaramo o puno stvari. Volimo upoređivati Slashdot više sa pubom nego nekim novinskim glasilom zato što smo skup čangrizavih muškaraca koji debatuju o raznim pitanjima.

Slashdot je utemeljen pre nekih desetak godina, i premda je većina posetilacaiz Severne Amerike, svaki četvrti dolazi iz inostranstva. Pre nekoliko dana na tim Internet stranicama mogle su se pročitati informacije oko objavljivanja nove, beta verzije popularnog pretraživača Interneta, Firefox, zatim o hackovanju srčanih pacemackera te o novim standardima za rad takozvanih crnih kutija u vazduhoplovima.

Većinu tekstova na te Internet stranice postavljaju čitataoci koji glasuju o tekstovima jedni drugih, a konačnu reč imaju urednici web sajta. “Naši čitataoci šalju nam stotine priča na dan, a mi ih biramo i postavljamo na Internet. Mišljenja naših čitaoca deo su tog procesa jer njihovi glasovi mogu da pomeraju članke gore ili dole, ali na kraju presudna je ocena nepristranih urednika” – kaže Rob Malda, osnivač web sajta Slashdot.org na kom se mogu pronaći vesti za pasionirane ljubitelje elektronskih gedžeta i nove tehnologije.

Leave a Reply