Relax · Web vodič

Web vodič: fotografska inicijativa Smithsonian muzeja

Ovoga puta predstavljamo vam web stranice koje prikazuju izvanrednu galeriju fotografija jednog od najznačajnijih svetskih muzejskih kompleksa, fokusirajući se pritom na ulogu koju fotografije igraju u našim životima.

Inicijativa Fotografije Smithsoniana ima za cilj stavljanje javnosti na uvid i korišćenje zbirki fotografija iz 19 muzeja Smithsonian, kao i njegovih 9 naučno-istraživačkih centara,” kaže Effie Kapsalis, digitalni producent ove postave na adresi www.photography.si.edu.

Ta web stranica u stvari je raskrsnica prema online izložbama Muzeja Smithsonian. Glavna osobina stranice je inovativan način pregleda fotografija, nazvan ‘Enter the Frame‘, gde su fotografije grupisane prema ključnim rečima, koje su odabrali i kustosi muzeja i online posetioci.

Recimo da je neko odabrao izbor fotografija nazvan ‘dining’, ‘večera’. Među njima bi bile, na primer, one koje prikazuju neke zapadne istraživače za stolom u Kini, gde im se servira čaj, jednako kao i one koje bi prikazivale obrok u Iranu, u kasnim godinama devetnaestog veka. Dakle, odmah bi se videlo kako se pojam ‘večera’ doživljava u različitim kulturama,” kaže Kapsalis.

Inicijativa fotografije Smithsoniana uključuje tek jedan majušni delić zbirki u muzejima te ustanove, tako da je za sada dostupno oko 2500 slika. Ipak, Effie Kapsalis kaže da se za web sprema još mnogo fotografija, a za nekoliko nedelja postaviće se i novi način sagledavanja tih slika: funkcija nazvana Click!

Govorimo o tome kako je fotografija promenila naše razmišljanje o svetu. Pozivamo različite ljude da predstave kako oni sami koriste fotografiju ili kako je fotografija uticala na njih. Potom ćemo tu diskusiju koristiti kako bismo naveli javnost da svojim vlastitim fotografijama pridonese projektu,” kaže Kapsalis.

To dolazi na ovu web stranicu uskoro, a u međuvremenu već postoji dovoljno toga što je vredno pogledati na web stranici Inicijativa fotografije Smithsoniana, na adresi www.photography.si.edu

Leave a Reply