Relax · Web vodič

Web vodič: MIT OpenCourse Ware

Američki univerziteti su verovatno među najboljima u svetu, a sigurno među najskupljima. Link na koji vas upućujemo je web stranica koja nudi velik deo materijala dostupnih studentima na jednom od najprestižnijih univerziteta, i to besplatno.

OpenCourse Ware Massachusettskog Instituta za tehnologiju objavljuje na webu materijale praktično svih predmeta koji se upisuju na toj visokoškolskoj ustanovi. Među njima su i oni materijali koji se daju studentima koji redovno prate nastavu: dakle, beleške za predavanja, nastavni plan i raspored tema, ispitni uslovi i materijali, zadaci za izradu kod kuće, razni vežbovni testovi i slično,” kaže Steve Carson, glasnogovornik za program OpenCourse Ware MIT-ja na adresi www.ocw.mit.edu.

Ove online publikacije nisu isto što i redovno studiranje na MIT-ju. Tu nema udžbenika, nema diskusija, a naravni ni nastavnom osoblju se ne mogu postavljati pitanja. Ali, još uvek je tu mnogo vrednih materijala vezanih uz 1.800 predmeta iz polja nauke i tehnike, biznisa, muzike, književnosti, te specijalnih kurseva, dizajniranih za učenike srednjih škola.

To nije isto kao i dopisne studije. U staru, to se nije smatralo čak niti pomagalom za dopisne studije, nego se mislilo da će ti materijali koristiti drugim univerzitetima  i nastavnicima širom sveta u izradi njihovih vlastitih nastavnih materijala,” kaže Carson.

‘Širom sveta’ je prava reč. Naime, više od polovine korisnika MIT-jevog websajta OpenCourse Ware izvan je Severne Amerike, a mnogi od njih koriste prevedene materijale sa tog websajta.

Gotovo odmah nakon što postavimo neke materijale na web stranicu već nas kontaktira čitav niz drugih organizacija, zainteresovanih da vlastitim naporima prevedu te materijale na druge jezike. Dosad imamo već oko 600 prevoda naših predmeta na španski, portugalski, kineski, tajlandski, a upravo stižu i neke prevodi na iranski jezik farsi,” kaže Carson.

Sve što je objavljeno na MIT-jevoj stranici OpenCourse Ware slobodno se i besplatno može ‘downloadovati’ na korisnikov kompjuter. A, ako na Massachusettskom Institutu za tehnologiju ne možete naći ono što vam treba, postoji i link za međunarodni konzorcijum univerziteta u dvadesetak drugih zemalja koji nudi slične materijale.

Leave a Reply