Zanimljivosti

Napredni elektronski sistemi na BMW-ovoj seriji 5

BMW 330i

Nova BMW ova serija 5 donosi potpuno novi dizajn, dinamiku vožnje, brojne inovacije, i naravno progresivnost u svakom pogledu

Od momenta kada se prvi put pojavila na tržištu, sada daleke 1972. godine, BMW-ova serija 5 izazaiva snažne impresije reprezentujući jedan od najvažnijih modela unutar BMW grupacije. Serija 5 za svoj uspeh ne duguje samo brojnim tehnološkim inovacijama i avangardnom dizajnu, već i superiornim performansama, opremi i ekonomičnosti.

Za razliku od već ustaljenih nabrajanja specifikacije, u ovom prilogu pokušaćemo da vam predstavimo najnaprednije sisteme ugrađene u novu 5-u generaciju legendarne “petice”. Krenućemo od menjača.

SMG – SEKVENCIJALNI MANULENI MENJAČ

SMG (Sequential Manual Gearbox) donosi sasvim nov, koncept tehnike menjanja brzina preuzet direktno iz Formule 1. Sa ovim opcionim elementom vozač menja brzine na potpuno istovetan način kao piloti u Formuli 1.

Vozač menja brzine pritiskom na polugice koje se nalaze iza točka upravljača, bez pritiskanja papučice kvačila i bez promene pritiska na papučicu gasa. Ovim, priliko menjanj brzina nema vozač ne skida ruke sa upravljača, a o idelanoj promeni prenosa “brine” napredni elektronski sistem koji sprečava i najmanju moguću grešku.

Odvajanje kvačila se vrši hidraulično, menjanje brzina se meri milisekundama a kontrola snage je britka kao žilet. Menjanje brzina po sekvencama takođe štiti transmisiju od habanja.

AKTIVNO UPRAVLJANJE

Aktivno upravljanjeBMW-ova jedinstvena solucija Aktivnog upravljanja prednjim točkovima predstavlja revoluciju u tehnici upravljanja vozilom. Podrška vozaču sastoji se u “dodavanju volana” pri malim i srednjim brzinama, tj. više direktnog uticaja na prednje točkove nego što je uobičajeno. Ovim dodavanjem, olakšava se recimo parkiranje vozila jer se mnogo manjim okretanjem upravljača postiže mnogo veće zakretanje prednjih točkova.

I obrnuto, prvi velikim brzinama delovanje vozača na volan se ublažava, vozilo se stabilizuje i time doprinosi većoj ukupnoj bezbednosti vožnje.

ADAPTIVNA SVETLA

Aktivno upravljanjeBi-ksenonska prednja svetla aktivno prate pravac kretanja vozila, te u krivinama kontrolna jedinica proračunava optimalni ugao zakretanja ksenonskog svetlosnog snopa kako bi pružio vozaču bolju preglednost i vidljivost u krivinama.

Ovim je vozač u prilici da mnogo ranije prepozna opasne situacije i zatim reaguje na odgovarajući način. Takođe, dinamički sistem osvetljenja automatski određuje domet svetlosnog snopa kako bi predupredio zaslepljivanje vozača koji mu dolaze u susret.

HEAD-UP DISPLEJ (HUD)

Aktivno upravljanjeOva tehnologija je direktno preuzeta iz brobene avijacije i vrlo uspešno primenjena u automobilskoj industriji.

HUD projektuje virtuelnu sliku na polupropusnom vetrobranskom staklu direktno u pravcu vozačevog pogleda. Ovim je vozač u prilici da bez “skidanja” pogleda sa puta dobije i očita sve najbitnije informacije koje mu pruža integralni kompjuterski sistem, kao što su brzina, prosečna potrošnja goriva, ostatak goriva itd.

U kombinaciji sa navigacionim sistemom, na HUD-u se prikazuju i putne direktive odnosno uputstva vozaču o prethodno planiranom pravcu kretanja.

AKTIVNA KONTROLA BRZINE

Aktivno upravljanjeAktivna kontrola krstareće brzine (Active Cruise Control) ili aktivni tempomat pomaže vozaču da uvek održi bezbedno odstojanje uz pomoć inteligentnog sistema sa podrškom ugrađenog radara.

Zadavanjem tempomatu željene brzine kretanje automatski se uključuje aktivna kontrola brzine vozila koja uvek održava bezbedno odstojanje i brzinu automobila.

Na primer, kada zadate brzinu vožnje od recimo 100 km/h možete skinuti nogu sa papučice gasa i potpuno se opustiti. Sistem održava datu brzinu sve do momenta dok radar ne registruje približavajući objekat ispred vozila (vozilo koje sporije ide ispred u pravcu kretanja). Registrovanjem tog objekta i njegove brzine, automatski se proračunava i koriguje brzina sopstvenog vozila kako bi se održalo bezbedno odstojanje.

Nakon uklanjanja objekta ispred našeg vozila (skretanje u drugu traku) aktivna kontrola brzine će ubrzati vozilo do one zadate.

Leave a Reply