Zanimljivosti

Nova BMW-ova serija 3

BMW 330i

Stiže potpuno nova, osvežena serija 3 koja treba da opravda tržišni kredibilitet koji je BMW mukotrpno sticao u poslednjih 30 godina

Nakon skoro deset godina (od 1991.) egzistiranja “stare” trojke uz nekoliko gotovo beznačajnih face-liftinga, BMW najavljuje potpuno novu seriju 3 (interne iznake E90) koja, mora se priznati, izgleda bolje nego ikada.

Uz potpuno novu gamu, za BMW neuobičajenih, vrlo ekonomičnih a pri tom snažnih benzinskih i dizel agregata, BMW će zvanično nove modele ove serije predstaviti na Ženevskoj motor-šou manifestaciji u Martu sledeće godine. Kupci će već u proleće nove godine moći da uživaju u novom E90, dok će naši kupci verovatno malo pričekati uz ograničene isporuke.

Nova BMW serija 3 debitovaće sa parom potpuno novorazvijenih ekonomičnih benzinski motora sačinjenih od 6 cilindara. “Ulazni” auto predstavlja model 320i sa poznatim, ali optimizovanim četvorocilindričnim agregatom zapremine 2000 kubika.

Potpuno novi, klasični šestocilindrični motor predstavljaće vrh ponude benzinskih modela sa zapreminom od 3.000 kubika (BMW 330i) omogućiće čitavih 190 kW snage sa obrtnim momentom od 300 Nm u dijapazonu od 2.500 do 4000 obrtaja u minuti. Ovim će BMW ostvariti primat na tržištu automobila više srednje klase, jer je ovo trenutno najsnažniji i ujedno najlakši serijski šestocilindraš u ovom tržišnom segmentu.

Po prvi put, BMW-ovi inženjeri su upotrebili magnezijum (umesto opšteprihvaćenog aluminijuma) kao komponentu u konstrukciji motora čime su obezbedili smanjenje težine motora za čitavih 30%, što direktno prouzrokuje bolje vozne performanse. Dodatno, performanse poboljšava poznata BMW-ova inovacija VALVETRONIC – elektronski sistem kontrole optimizovanog otvaranja ulaznih ventila koji sa novom serijom 3 unapređen i elektronskom kontrolom izlaznih ventila.

Ovi noviteti u kombinaciji sa smanjenom težinom obezbeđuju novomBMW-u 330i “ispaljenje” do 100 km/h za samo 6,3 sekunde, što spada u domen izrazito sportskih automobila. Uprkos ovolikoj snazi, performansnosti i negativnoj tradiciji, srednja potrošnja goriva kod najsnažnijeg benzinca svedena je na 8,7 litara na 100 kilometara. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h što svakako govori da je maksimum iznad ovog elektronski ograničenom.

Cela serija 3 će biti opremljena 6-brzinskim manuelnim menjačima sa opcijom ugradnje automatskih, dok će 330i standardno dolaziti sa automatikom. Dodatni, šesti stepen prenosa omogućiće komfornije, ekonomičnije i preciznije upravljanje kojim se iz agregata izvlači i “poslednji atom snage”.

Svoju revolucionarnu tehnologiju “aktivnog upravljanja” (Active steering), inače rezervisanog za gornju klasu BMW-ovih vozila, po prvi put će biti omogućena ugradnja u niži segment vozila (opcija kod najjačeg benzinca). Aktivno upravljanje pri manjim brzinama kao što su pri parkiranju ili oštrijem manevrisanju “dodaje volan”, odnosno direktnije utiče na usmeravanje prednjih točkova, dok nasuprot ovome, kod velikih brzina smanjuje direktni uticaj okretanja upravljača na prednje točkove. Ovim se poboljšava upravljivost, a ujedno povećava i bezbednost.

Od noviteta koje donosi nova “trojka” tu je i “Start/Stop” dugme za pokretanje (gašenje) motora koje je u odnosu na ono u seriji 1 unapređeno wireless (bežičnim) ključem. Znači, nema više klasičnog ključa, sve što je potrebno je da u džepu imate mali ID transmiter kojim se vozač radio-signalom identifikuje vozilu. Sednete u kola, pritisnete “Start” dugme i terate. Istovremeno, ovaj identifikator je i memorijski uređaj koji pamti podešavanje sedišta, ogledala, klima-uređaja i audio sistema prilikom poslednjeg korišćenja automobila.

Broj inovacija je ogroman, auto je na prvi pogled prelep, a nama za sada, kao i svim zaljubljenicima u BMW ostaje samo da gledam fotose prelepih srednjeklasnih sedana i to naravno preko nazaobilazne mrežne lokacije na ovu tematiku – www.germancarfans.com .

Leave a Reply