Zanimljivosti

Nova Opel Astra

Nova Opel Astra

Nova Astra je odličan auto srednje klase koji će zadovoljiti sve potrebe prosečne porodice, uz prihvatljivu cenu za poznati nemački kvalitet i solidnost izrade

Juče sam imao priliku da na moje zadovoljstvo, zahvaljujući ljubaznosti novosadske aute-kuće “Čatalov”, isprobam novu Opel Astru. Na moju žalost test je bio odobren na samo sat vremena, tako da nisam bio u prilici da se pobliže i potpunije upoznam sa performansama nove Astre, ali i tih sat vremena je bilo dovoljno da se stekne neki “prvi utisak”.

Ali, već na prvi pogled, i pređeni kilometar, mogu reći da se radi o vrlo solidnom vozilu, odličnih voznih karakteristika. Na raspolaganju mi je bila Astra (5 vrata) sa benzinskim motorom, zapremine 1.6l (Z 1.6XEP Twinport – 105 KS) sa Cosmo paketom opreme koji uključuje radio-CD, sportska sedišta, manuelni klima uređaj, board kompjuter i alu-felne od 16 inča (18.900,00 evra sa PDV-om). Sasvim dovoljno opreme za jedan automobil srednje klase.

E, pošto sam imao prilike da provozam i BMW-ovu seriju 1, koja je spada u istu klasu kao i Astra, ovo je bila odlična prilika da napravim komparaciju i uporednu analizu. I Astra i BMW serije 1 su po gabaritima vrlo slična, a kada se pogleda bočno može se videti da imaju skoro identičnu siluetu.

Dopadljivi dizajn Astre obogaćen je bočnim hromiranim detaljima koji uz alu-felne odaju sportski duh. Iako su Opel Astra i serija 1 sličnih silueta, već na drugi pogled videćete da je Astra ipak viša, što putnicima u kabini omogućava sigurno veću udobnost. Već prilikom ulaženja u automobil vidi se razlika. Kod serije 1 zbog oštog ugla A, pa i B stuba, dosta je otežan ulazak u vozilo, dok je kod Astre ova operacija daleko lakša i komfornija. Kod “jedinice”, prilikom ulaska ili izlaska iz vozila, gotovo uvek sam ramenom očešao A stub. Takođe, i ulazak na zadnja sedišta je nesmetan, a zahvaljujući visini kod Astre, i putnicima sa “većim gabaritima” je udobnije.

Enterijer Astre je gotovo spartanski, bez suvišnih detalja, ali istovremeno vrlo udoban. Anatomska sportska sedišta presvučena kombinacijom štofa i eko-kože, uz dobro izbalansirano vešanje, omogućuju vrlo prijatnu i udobnu vožnju. Instrument-panel krase samo dva velika okrugla pokazivača, brzine i broja obrtaja motora, dok su svi drugi indikatori, razumljivo sekundarni. Audio-CD sistem je sasvim solidan, čitanje CD zapisa je kontinuirano, a rezultujući zvuk je zavidnog kvaliteta. Zvučna i toplotna izolacija kabinskog dela su perfektni. U poređenju sa BMW-om, Astra je poprilično siromašna po pitanju enterijera i ostale dodatne opreme. Ali to je i razumljivo s obzirom da je BMW uvek težio dozi luksuza, a što znatno utiče na krajnju cenu vozila. Kod Astre nemate kožu kao opciju (osim na volanu), nemate tempomat, automatski menjač, adaptivna svetla, naslone za ruke i drugu opremu, koja se kao opcija podrazumeva kod BMW-a.

Astra poprilično dobro i ravnomerno “vuče” sa malo slabijom elastičnošću na nižem broju obrtaja. Naravno, i u ovom slučaju BMW, poznat po motorima izuzetnih performansi, je u prednosti, ima bolje i ravnomernije ubrzanje, ali to je posledica sportskih težnji BMW-ovih ideologa.

Ipak, sve u svemu, nova Astra je odličan auto srednje klase koji će zadovoljiti sve potrebe prosečne porodice, uz prihvatljivu cenu za poznati nemački kvalitet i solidnost izrade, koja je u startu niža od BMW-a za nekih 5 do 7 hiljada evra (što nije zanemarljivo). Na kraju, bilo mi je zaista teško da se odvojim od ove test mašine. Šta da vam kažem, automobil za poželeti.

Leave a Reply