Gadgets · Zanimljivosti

NVIDIA i Audi spajaju tehnologiju iz Silicijumske doline sa Nemačkim inženjerstvom

Snaga NVIDIA GPU-ova pokretaće navigacione i uređaje za zabavu unutar Audi vozila u 2010 godini

NVIDIA i Audi objavili su da će NVIDIA® grafički procesori (GPU) pokretati navigacione i uređaje za zabavu unutar svih Audijevih vozila proizvedenih u 2010 godini, širom sveta.

Ovaj spoj tehnologije iz Silicijumske doline i Nemačkog inženjerstva dovodi moderne GPU-ove u automoto industriju, omogućavajući napredne vizuelne mogućnosti kao što su potpuna 3D navigacija sa unapređenim sistemima za pomoć tokom vožnje i bezbednost, uz “dual zone” sistem za zabavu koji daje mogućnost da se dva videa simultano prikazuju na dva različita ekrana.

Navigacioni i uređaj za zabavu u novim Audi automobilima proizvedenim u 2010 godini je marke 3G MMI i koristi NVIDIA GPU-ove da procesira i generiše sav vizuelni material. Ugrađeni navigacioni sistem sadrži 3D topografiju građevina i gradova, izveštaje o saobraćaju u realnom vremenu i navigacione informacije u formi audio vodiča koji informiše o promeni pravca i prikazuje strelice za skretanje. Sistem može da prepozna kompleksne putanje i da donosi odluke iz predostrožnosti kako bi pomogao vozaču, davajući mu veću mogućnost bezbedne vožnje.

NVIDIA je sarađivala sa Audijem na razvoju kompletne multimedijalne podrške pod nazivom Vibrante koja služi kao medijski oslonac 3G MMI uređaja. Vibrante multimedijalna podrška omogućava putnicima unutar Audija da gledaju DVD-ove, slušaju muziku sa iPod-a, CD, SD kartice ili USB memorijskog stika i uživaju u online video sadržaju.

Vibrante podržava “dual zone” zabavni sistem sa jednim GPU-om, davajući mogućnost putnicima da simultano uživaju u dva različita filma na dva različita ekrana na monitorima ugrađenim u sedišta.

U kompaniji Audi smo shvatili da je vizuelno računarstvo postalo krucijalna tačka diferencijacije, bilo da omogućuje bitne informacije za vozača ili da nudi izvanredne zabavne mogućnosti putnicima,” izjavio je Johan de Nysschen, predsednik kompanije Audi u Americi. “Sarađujemo sa kompanijom NVIDIA zato što je lider u ovoj oblasti.”

NVIDIA i Audi su takođe sarađivali sa Googlom kako bi prilagodili Google Earth ™ na budućim 3G MMI sistemima koje će pokretati NVIDIA GPU-ovi, prvenstveno na Audi A8 modelu u 2011 godini. Google Earth je baziran na tehnologiji razvijenoj od strane kompanije Keyhole, u koju je inače NVIDIA investirala a Google je kasnije kupio. Rezultat saradnje između ove tri kompanije je industrijski prvi: vrhunski 3D navigacioni sistem sa detaljnim modelima terena, brzim performansama, 3D obeležjima i visoko intuitivnim vizuelnim interfejsom.

Buduća generacija NVIDIA Tegra™ HD mobilnih procesora, izuzetno niske potrošnje dovešće zabavu u sva Audi vozila 2012 godine, kao i u druga Volkswagen AG vozila, uključujući Volkswagen, Bentley, Lamborghini, SEAT I SKODA. Nova generacija Tegra procesora je napravljena da omogući bogato 3D okruženje, vrhunsku multimediju i kompletno web iskustvo unutar raznih proizvoda. Osam individualnih procesora unutar Tegre pomoći će Audiju da konsoliduju dva potpuno različita elektronska uređaja u različitim kutijama u jedan mali čip. Tegra će takođe povećati sistemske performanse i smanjiti potrošnju energije desetostruko u uređajima za zabavu unutar Audija i navigacionim sistemima.

Glavni fokus računara unutar automobila je bezbednost,” rekao je Jen-Hsun Huang, predsednik i CEO kompanije NVIDIA. “Uz snagu od osam Tegra procesora, računarski sistem u automobilu može da ima kameru unutar i izvan automobila, koja može da nadgleda kako vozača tako i put, davajući pritom podršku u trenutnom vremenu i vodeći vas ka sledećoj destinaciji, sve u jednom trenutku. ”

NVIDIA tehnologija se koristi u industriji automobila preko jedne decenije. Od kako je predstavljena Quadro ™ linija za radne stanice u 1999 godini, kompanija je postala nesporno lider u grafičkim tehnologijama u mnogim različitim aplikacijama, od dizajna vozila, motora i drugih komponenti, do online sistema oglašavanja i POS terminala. U 2006 godini, NVIDIA je predstavila Tesla ™ liniju, baziranu na CUDA ™ arhitekturi za računarstvo visokih performansi, kao što su simulacije sudara i izračunavanje dinamike fluida.

Sa današnjom najavom, NVIDIA je zaokružila krug inovacija u automoto vizuelnom računarstvu i dovela je GPU tehnologiju u vrhunske navigacione i uređaje za zabavu.

Leave a Reply