Relax · Zanimljivosti

Pobeda na Petit Le Mans-u

Audi R10

Osma uzastopna pobeda Audi tima na, jednoj od najznačajnijih trka u ALMS šampionatu – Petit Le Mans-u.

Staza Road Atlanda, koja se nalazi u blizi grada Braseltona, je 4 km dugačka i ima 12 krivina. Takmičari su tokom trke prevalili preko 1500 km, odvezavši 394 kruga. Razlika između pobedničke i drugoplasirane posade je iznosila samo 0,923 sekunde!

Nakon 10 časova trke Rinaldo Capello je uspeo da osvoji pobedu prošavši kroz cilj ispred Romain Dumas-a, vozača Penske Porsche-a. Ovom pobedom, Audi je nastavio dominaciju dizel prototipova na ovoj stazi, započetu prošle godine.

Sreća je ovoga puta bila naklonjena Audi posadi, posle nekoliko veoma nesrećnih finiša za posade proizvođača iz Štutgarta. Romain Dumas je u samom finišu trke imao čak 30 sekundi prednosti, međutim, izlazak sigurnosnog vozila na stazu je poništio tu prednost. I pored smanjene prednosti na samo 5 sekundi, Capello-u je trebalo čak 8 minuta da pretekne Dumas-a, što demonstrira koliko je zapravo Porsche RS konkurentan i pored primetno slabijeg motora u odnosu na Audija.

Creation Autosportif posada Jamie Jamie Campbell-Walter, Harold Primat i Christophe Tinseau, su završili trku kao petoplasirani i drugoplasirani u P1 klasi.

Druga posada Audi tima, Marco Werner i Lucas Luhr, koji je vozio umesto Emanuele Pirro-a, je imala veoma dobar tempo, ali je nakon jednog kontakta sa Corvette automobilom iz GT1 klase, došlo do velikog oštećenja, te je ova posada morala da odustane od trke.

Finalna trka ovogodišnjeg šampionata se vozi na stazi Laguna Seca, 20. oktobra.

Rezultati:
1 Capello/McNish (Audi R10 TDI) 394 krugova za 9č 18m 58.275s
2 Dumas/Bernhard/Long (Porsche) + 0.923s
3 Dyson/Smith (Porsche) – 8 krugova
4 Mücke/Watts/Charouz (Zytek) – 11 krugova
5 Campbell-Walter/Primat/Tinseau (Creation-Judd) – 17 krugova
6 Wallace/Leitzinger/Lally (Porsche) – 22 krugova
7 Maassen/Briscoe/Collard (Porsche) – 24 krugova
8 Brabham/Johansson/Kerr (Acura/Honda) – 29 krugova
9 Beretta/Gavin/Papis (Chevrolet) – 30 krugova
10 von Overbeek/Bergmeister/Lieb (Porsche) – 41 krugova

17 Luhr/Werner (Audi R10 TDI) – 64 laps (4. mesto in LM P1)

Leave a Reply