Zanimljivosti

Volkswagen C koncept

Volkswagen ovim konceptom će pokušati da uđe na tržište kupe-kabrioleta gde se već “šepure” Reno Megan CC i Pežo 307CC

VW Concept CNa 74. ženevskom salonu automobila Volkswagen je prikazao njihov novi kabriolet, tzv. Concept C (ovo C je skraćenica od cabriolet i coupé) svojversnu dizajn studiju, koja će bar prema reakcijama kupaca uskoro doći do serijske proizvodnje. Vozilo predstavlja novu generaciju automobila (Reno Megan CC i Pežo 307CC) sa pokretnim tvrdim krovom, koji u trenu pretvara četvorosedi Volkswagen iz kupea u kabriolet. Naravno, ovo važi i u suprotnom smeru. Pored inovacije pokretnog tvrdog krova, kod ovog koncepta implemetiran je prozirni svod koji putnicima obezbeđuje dodatnu svetlost. Ovaj poptpuno novi automobil nam prezentuje sliku onoga što će tek doći i to kako u Volkswagen-u vide jedan kabriolet koji treba da se uvrsti u višu klasu ovog tipa vozila.

Ono što vaj automobil čini tako različitim u odnosu na druge slične je njegov dizajn, iskorišćene tehnologije i njegove dimenzije. Progresivni izgled koncepta C, sa Pure Essence metalik finišom, čini fascinantnu formu prvi put viđenu kod koncept R dizajn studije. Slično je i sa upotrebljenom tehnologijom: koncept C sadrži čitav niz potpuno novorazvijenih komponenti. Dimenzije ovog automobila su zaista impresivne i distinktivne i to u više klasa kojima pripada. Koncept C je širi od bilo kog prosečnog kabrioleta (1,81m), takođe znatno je duži od bilo kog standardnog kupea (čak 4,41 m).

Enterijer vozila kojm dominira dualne nijanse nudi dodatnu atraktivnu dimenziju. Instrument panelom, odnosno celim prednjim delom dominira smirujuća zelena boja (poznata kao Deep Storm), sa nežnijim bež tonovima korišćenim za sedišta, svodove i sve elemente enterijera oko prozorskih okvira. Ova cabriolet-coupé dizajn studija je predviđena da bude pravi četvorosed sa punim komforom za sve putnike, i stoga je razvijen odličan model za lagan ulazak putnika na zadnja sedišta.

Sa svim svojim nabrojanim osobinama (kabriolet/kupe), sa nekonvencionalnim dimenzijama i pretenzijama u pogledu tehnologije i kvalietata, hipotetička serijska verzija ovog koncepta će sebe pozicioniratu u vrlo “uzbudljivom” delu tržišta. U zapadnoj Evropi je na primer u 2003. godini prodato čak 337.000 novih kabrioleta i roadster-a. Takođe, u 2003.-oj prodato je i 240.000 kupe automobila. Stoga je jasno da sadašnjih/budućih vlasnik 580.000 vlasnika kabrioleta i kupea sada ima novu alternativu izbora.

Leave a Reply