Hardware · Software

„Open source“ upravljanje „PRIMERGY serverima“

Predstavništvo „Fujitsu Siemens Computers-a“ u Beogradu saopštilo je da se „PRIMERGY serverima Fujitsu Siemens Computers-a“ od sada može da upravlja i „open source“ softverskim paketom „Nagios“. Ovo je moguće zahvaljujući novom softverskom dodatku (plug-in) kompanije „NETWAYS“ koji je dostupan za slobodno preuzimanje.

„Fujitsu Siemens Computers“ je pored integracije dodatka sklopio i partnerstvo sa ovom kompanijom u domenu „open source“ monitoringa i upravljanja sistemima. – sa kojom zajednički pruža podršku korisnicima u integrisanju „PRIMERGY servera“ u okruženja nagledana „Nagios“ rešenjem.

„Nagios“ je open source program za monitoring i upravljanje serverima, servisima i mrežom čija popularnost naglo raste. Osim „Nagios“ dodatka (plug-in) za „PRIMERGY servere“, „NETWAYS“ na svom „NagiosExchange“ veb sajtu korisnicima nudi i druge dodatke, slobodne za preuzimanje.

„Nagios“, projektovan da radi na operativnom sistemu „Linux“, nadgleda veliki broj sistemskih promenljivih u korporativnoj mreži, među kojima su i mrežni servisi, „server host“ resursi i faktori iz fizičkog okruženja poput temperature. Program je licenciran pod uslovima „GNU Version 2“ (General Public License) inicijative, pošto je objavljen u okviru „Fondacije za slobodan softver“ (Free Software Foundation). Zahvaljujući integraciji „Nagios“ dodatka korisnici „PRIMERGY“ korporativnih servera su sada potpuno sigurni da „Nagios“ može da obavlja nadgledanje njihovih sistema.

Leave a Reply