dunav
Software

11 miliona evra za Rečni informacioni sistem na Dunavu

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić prisustvovao je danas predstavljanju projekta “Rečni informacioni sistem na Dunavu“, koji je Evropska unija finansirala sa 11 miliona evra.

Mrkonjić je na svečanosti održanoj povodom završetka tog projekta, koji je finansiran kroz IPA fondove, objasnio da je reč o jednom od najmodernijih informacionih servisa, koji brodovima omogućava mnogo bezbedniju i bržu plovidbu Dunavom.

dunav
On je rekao da taj servis pruža mogućnost lociranja i praćenja plovila u realnom vremenu preko elektronske opreme i informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i kapetanima da vide objekte i kretanje nekoliko kilometara ispred i iza broda.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer istakao je da će zahvaljujući tom projektu plovidba na gotovo 600 kilometara Dunava i 200 kilometara Save u Srbiji biti kontrolisana na pravi način.

Prema njegovoj oceni, ovaj projekat je veoma značajan jer doprinosi konkurentnosti Srbije u oblasti saobraćaja, a samim tim i unapređenju njene privrede i turizma.

Dežer je naglasio da je važno da se obezbedi održavanje opreme i da se u budžetu Srbije opredele sredstva kako bi sistem, koji je pomogla EU, nastavio da radi.

On je ukazao na to da je pomenuti projekat deo globalne strategije za celokupan Dunav, koja uključuje i novi Žeželjev most koji je u izgradnji, čišćenje reka, kao i uklanjanje neeksplodiranih naprava.

Srbija je, kako je podsetio, dobila od EU 180 miliona evra za projekte u oblasti saobraćaja, od čega je na dunavske projekte potrošeno približno sto miliona evra.

Direktor Direkcije za vodne puteve Plovput Ljubiša Mihajlović saopštio je da je izrada ovog informacionog sistema trajala tri i po godine, i ukazao na to da brodovi na Dunavu sada mogu da dobiju informacije o vodostaju, incidentima, brodskim prevodnicama, GPS položaju u krivinama i druge važne informacije.

U okviru projekta “Rečni informacioni sistem na Dunavu” savremenom opremom i navigacionim sistemom opremljeno je 49 državnih i 160 komercijalnih brodova.

One thought on “11 miliona evra za Rečni informacioni sistem na Dunavu

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ne radi se o informacionom sistemu, vec o radio-komunikacionom sistemu za automatsku indetifikaciju.

  Koriscenje radio-frekvencija za automatski identifikacioni sistem (AIS) na 161,975 MHz i 162,075 MHz, odnosno za emisije vrste F1D kopnenih stanica (transponderskog tipa?) i mobilnih stanica (na brodovima), lepo se uocava u Beogradu vec vise godina. Informacije i podaci o nacinu i karakteristikama koriscenje tih radio-frekvencija nalaze se u dokumentima:

  http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/DEC9917E.PDF

  http://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/m/R-REC-M.1371-4-201004-I!!PDF-E.pdf

  http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/300600_300699/30069803/01.02.01_60/en_30069803v010201p.pdf

  http://www.iss.rs/standard/?natstandard_document_id=39580

Leave a Reply