Software

1,3 milijarde dolara kazne za kompaniju SAP

Nemačku kompaniju SAP skupo je koštala akvizicija u Americi. Sud u Kaliforniji je utvrdio da je njena kompanija TomorrowNow krala podatke od glavnog konkurenta SAP-a, američkog Oraclea i dodelila mu veliku odštetu. U svetu proizvođača specijalizovanih računarskih programa za obradu velikih baza podataka nema mnogo ponuđača – i ima ih zapravo sve manje jer veliki sistemski “gutaju” male.

Nakon što je najveći svetski proizvođač takvog softwarea, američki Oracle kupio kompaniju PeopleSoft, nemački proizvođač sa sedištem u Walldorfu je pre pet godina za 10 miliona dolara kupio američku kompaniju TomorrowNow kako bi proširio svoje poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zapravo već tu počinje slučaj kojim se nakon tužbe Oraclea bavio sud u Oaklandu: da li je nemački SAP kupio američku firmu samo zato jer je znao da je TomorrowNow pre toga sarađivao baš sa najvećim rivalom, Oracleom? Američka akvizicija nemačkog proizvođača nije oklevala da iskoristiti svoje znanje iz bivše saradnje: ne samo da je novom vlasniku odala svoje spoznaje o detaljima iz programa Oraclea, nego je nastavila da ulazi u bazu podataka mušterija američkog proizvođača, kako bi im – sada sa SAP-om – dostavila nove, bolje poslovne ponude…

Više o ovom slučaju na sajtu DW

Leave a Reply