Software

15-godišnji haker uzdrmao Apple

Mladi Norvežanin Jon Leh Johanasen (Jon Lech Johansen) i njegova kompanija DoubleTwist uzdrmali su svet downloada muzike i filma, predstavljanjem novog softvera koji je razbio zaštitne kodove na DVD-ovima i omogućava korisnicima slobodnu razmenu digitalnih medija fajlova između različitih uređaja.

Najnoviji softver koji je razvila kompanija na čelu sa poznatim 15-godišnjim norveškim hakerom omogućava korisnicima da pesme kupljene u Appleovoj prodavnici iTunes mogu, osim na Appleovom muzičkom playeru iPod, da se slušaju i na drugim muzičkim uređajima.

Do sada je jedini prenosivi muzički player koji može da prima sadržaj downloadovan sa Appleove prodavnice iTunes bio muzički player kompanije Apple, iPod.

Zahvaljujući Johansenu korisnici će moći downloadane pesme da kopiraju na CD, a zatim sadržaj tog CD-a ponovo  da kopiraju na kompjuter kako bi se pesme kasnije mogle prebacivati na druge prenosive uređaje, iako će kvalitet ovih pesama biti nešto lošiji.

Iako mu je tek 15 godina Johansen je već 2003. godine distribuirao program koji je uspešno zaobilazio sistem Fairplay američke kompanije Apple, softver koji upravo nameće vezu između iTunesa i iPoda.

Leave a Reply