Software

150.000 Mac korisnika otkrilo masu malvera sa besplatnim Mac Anti-virus rešenjem

Britanska kompanija Sophos, lider u zaštiti računara, računarskih mreža i podataka, je objavila da je besplatnu verziju Mac Anti-virus rešenja do sada preuzelo više od 150.000 Mac korisnika (free Mac anti-virus product).

Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition je lansirano rešenje 2. novembra i odmah je opravdalo svoju svrhu. Pohvalno je i to što je rešenje na svakih sat vremena preuzelo 3.032 korisnika. Takođe je i dospelo na listu Top proizvoda preuzetih sa Apple web sajta (list of top products) kao i na listu najpopularnijih preuzimanja na delu Networking & Security section.

Tokom prve dve nedelje upotrebe rešenja, utvrđena je lista najčešćih malvera koji su presretnuti (od više od 50.000 prijava iz tog perioda). Pogledajte listu:

Najzastupljeniji malver na ovoj listi – Mal/ASDFDldr-A je detektovan kao zlonamerni fajl koji koristi scripting mogućnost Microsoft Media Player-a, kako bi primorao web browser korisnika da poseti zaražene web stranice umesto puštanja videa koji je korisnik želeo da pogleda. Inficirani medija fajlovi su bili prazni (bez muzike ili videa) i predstavljali su se kao muzički, video spotovi popularnih muzičara kao što su Lady Gaga, ABBA, Madonna i td.

Na listi se pronašao i veliki broj napada zasnovanih na Java platformi. Mnogi od ovih napada su bili dizajnirani tako da preuzmu dalje Windows-bazirane napade na računar koji su lako prilagodljivi Mac-baziranim pretnjama.

Neki od Mac OS X specifičnih malvera sa liste su i OSX/Jahlav i DNS Charger. Ovi malveri su poznati i kao Mac trojanci koji su postavljeni na BitTorrent sajtovima, ili koji su postavljeni na web sajtove kao navodni download ili plugin za pregled video sadržaja.

Na 19. mestu se našao i zloglasni Conficker crv. Obzirom da Conficker ne može zaraziti Mac računare, pretpostavlja se da su se korisnici susreli sa ovom zarazom deleći zaražene USB drajvove sa Windows korisnicima koji su na žalost bili pod Conficker infekcijom.

Ukoliko ste Mac korisnik i još niste preuzeli ovo besplatno Anti-virus rešenje, možete to učiniti na Sophos-ovom zvaničnom web sajtu – http://www.sophos.com/freemacav

Leave a Reply