Software

54 posto softvera u Hrvatskoj nelicencirano

U Hrvatskoj je lane 54 % računarskih programa bilo nelicencirano, a njihova ukupna vrednost iznosila je 75 miliona dolara, objavljeno je na konferenciji za novinare udruženja Business Software Alliance (BSA) u Hrvatskoj. To pokazuju podaci iz Globalne studije BSA o stopama programske piraterije za 2010. godinu, koji sugerišu da stopa piratstva u Hrvatskoj ipak stagnira četvrtu godinu zaredom.

Od 24 zemlje Srednje i Istočne Evrope Hrvatska ima 6. najnižu stopu piratstva, ali u okviru EU bila bi tek 22. između 28 zemalja, upozorio je glasnogovornik BSA u Hrvatskoj Andrej Matijević. Stopa piratstva odražava razvojni potencijal hrvatskog društva pa bi jedan od strateških ciljeva hrvatske politike trebao biti smanjenje te stope, tvrdi on.

Načelnik Odelenja ekonomskog kriminaliteta i korupcije MUP-a Krešimir Sikavica upozorio je na porast kaznenih dela sa područja kompjuterskog kriminala i intelektualnog vlasništva. Lane su zabeležena 1453 takva kaznena dela, što je 23,3 posto udela u ekonomskim kaznenim delima, dok ih je godinu dana pre bilo 813, što je bilo 12,3 posto udela u ukupnim ekonomskim delima.

U svetu je vrednost nelicenciranog softvera u prošloj godini porasla na rekordnih 59 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego u prvoj BSA-ovoj studiji iz 2003. godine.

Polovina od 116 zemalja koje je obuhvatila studija ima stopu piratstva višu od 62 posto, dok je globalna stopa 42 posto. Najviše softverskog piratstva ima u nerazvijenim zemljama gde su stope 2,5 puta više nego u razvijenom svetu, a komercijalna vrednost piratizovanog softvera od 31,9 milijardi dolara veća je od polovine ukupnog globalnog iznosa. (Seebiz/H)

Leave a Reply