Software

Adobe objavio betu Lightroom 3

Adobe Systems Incorporated danas je predstavio Adobe Photoshop Lightroom 3 beta softver za Macintosh i Windows®, javno prikazavši novu i poboljšanu funkcionalnost koja će da bude na raspolaganju u sledećem glavnom izdanju.

Lightroom je osnovno rešenje za radne procese digitalne fotografije namenjeno amaterima ali i profesionalnim fotografima, a koje im omogućava da u jednoj aplikaciji unesu fotografije, upravljaju njima, rade na njihovom poboljšanju te da ih na kraju prezentuju širokom auditorijumu.

Ligtroom 3 beta može besplatno da se preuzme sa stranice Adobe Labs, a donosi pregled novih alata koje će u sebi da sadrže Lightroom 3, uključujući intuitivni unos, redukciju besprimerne, buke, alate za izoštravanje kao i poboljšana svojstva prikaza prezentacije u slajdovima. Adobe motiviše fotografe da testiraju betu koja sadrži nove karakteristike i da svojim komentarima daju doprinos daljem procesu razvoja ovog softvera.

„Posebno nas raduje što se jaka grupa fotografa ujedinjuje oko Lightroom-a, podržavajući njen razvoj, te na taj način pomažu da aplikacija postane važan deo njihovog radnog procesa“, istaknuo je Kevin Connor, potpredsednik odela Professional Digital Imaging u Adobeu, i dodao „Dok smo još uvek zaokupljeni ozbiljnim radom na softveru Lightroom 3, cenimo radni elan naših korisnika koji značajno doprinose razvojnom procesu i želimo njihov angažman u aplikaciji kako bismo mogli da isporučimo najbolji mogući finalni proizvod“.

Novo u Lightroom 3 Beti

Lightroom 3 beta je potpuno redizajnovana i sadrži sve potrebne karakteristike potrebne za rukovanje velikom količinom fotografija povećanom brzinom obrade. U modulu zbirki, redefinisan je sistem za unos koji omogućava intuitivniji unos fotografija u softver. Korisnici mogu lakše da odrede izvor i mesto svojih fotografija, da koriste uobičajan način obrade, da jednostavno unapred postave meta-podatke i da podese parametre.

U razvojnom modulu, mehanizam za precizno ispitivanje procesa omogućava korisnicima izradu slika najvišeg kvaliteta. Poboljšani alati za oštrinu (Capture sharpening) i alat Color Noise Reduction ostvaruju vrhunske rezultate, zadržavajući pritom kontrast i oštrinu fotografije. Novi Grain alat dodaje neku vrstu teksture, zrnatost fotografiji kao pri izradi filma, a dve nove Vignette metode pomažu fotografima da postignu prirodniji izgled.

Lightroom 3 beta ujedno pruža i naprednije izlazne opcije, uključujući mogućnost izvoza niza fotografija kao videa s tonskim zapisom i nazivom ekrana koji mogu da se objave na video-sharing stranama ili mogu da se optimalizuju za korišćenje u mobilnim medijima. Nove karakteristike omogućavaju fotografima ugradnju teksta ili grafičke informacije direktno na sliku, a zatim može da se pristupi podešavanju veličina, pozicija i zamućenosti. Ujedno, fotografi mogu da prilagode format za štampu i da snime postavke za buduće obrade, dajući im poboljšanu kontrolu nad fotografijama.

Adobe Photoshop porodica

Adobe Photoshop CS4 i Photoshop CS4 prošireni software, središte su Photoshop porodice, a povezani su kao rešenja za korisnike svih nivoa znanja koji žele najbolje rezultate za svoje digitalne fotografije. Photoshop Lightroom odgovara potrebama radnog procesa za ozbiljne amatere i profesionalne fotografe, pomažući im da efikasno upravljaju, pronalaze, unapređuju i prezentuju fotografije. Adobe Photoshop Elements software sadrži uzbudljive alate i mogućnost razmene sadržaja za foto entuzijaste. Konačno, fotografi mogu besplatno da pristupe na Photoshop.com kako bi mogli da urede i poboljšaju fotografije i u kratkom vremenu da izmene te fotografije na Photoshop.com ili na socijalno umreženim stranama.

Cene i dostupnost

Adobe Photoshop Lightroom 3 beta dostupna je odmah i može besplatno da se preuzme za Macintosh i Windows platformu. Posetite http://www.labs.adobe.com/downloads za detaljnije informacije

Leave a Reply