Adobe Photoshop CC
Software

Adobe Photoshop CC sve popularniji

Adobe Photoshop CC je najpopularniji program novog Adobe Creative Cloud-a, radi se o 14-oj verziji najboljeg programa za digitalnu obradu slika.

Za instalaciju Adobe Photoshop-a CC je potrebno imati računar sa Intelovim ili AMD procesorom od minimalno 2 GHz, 1 GB radne memorije, 2.5 GB slobodnog prostora na hard disku. Za rad se preporučuje računar sa procesorom sa dva jezgra i 4 GB radne memorije. Što se tiče operativnog sistema, podržani su Windows 7 i 8 OS, kao i Appleov Mac OS X 10.7 i noviji OS.

Novi najznačajniji alat u ovoj verziji predstavlja Camera Shake Reduction, koji ispravlja i poravnava pomerene piksele nastale prilikom fotografisanja. Dodate su i nove Camera Raw mogućnosti, koje smo već mogli videti i u novom Lightroomu, poput alata za ispravljanje geometrije i ispravljanja perspektive. Takođe je dodat i radial filter, koji omogućava primenu prilagođavanja ovalnog oblika.

photoshopcc

Novi algoritmi koji se koriste za podešavanje veličine slike ispravljaju neke od nedostataka kada se ove slike povećaju. Dizajnerima će se svakako svideti uvođenje zaobljenih kvadrata, kao i mogućnost obuhvatanja više putanja prilikom dodavanja efekata na slike, a web dizajnerima je uvedena opcija generiranja CSS koda. Svi efekti i fitri koji su dostupni za statične slike, mogu se primeniti i na video zapise. Adobe Photoshop CC u sebi sadrži integrisane alate za uređivanje, spajanje i rezanje videa. Što se tiče rezolucije, moguće je snimati i u 1080p HD rezoluciji.

Perfomanse najviše zavise od računara na kojem se program koristi, za uređivanje fotografija dovoljan će biti jedan prosečan PC. Isto važi i za web dizajn, dok za kreiranje videa i 3D modeliranja bilo bi dobro imati jaču grafičku karticu i što više radne memorije.

U odnosu na prethodne verzije Adobe Photoshop CC je korak napred, prvenstveno zbog integracije sa cloud tehnologijom, a svi dosadašnji korisnici ovog programa lako će se snaći u novoj verziji.

Leave a Reply