Software

Američka privredna komora u Srbiji održala 8. godišnju Konferenciju o intelektualnoj svojini

U Beogradu je juče održana jednodnevna konferencija o zaštiti intelektualne svojine pod nazivom „Izazovi zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji“, 8. put u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji. Učesnici konferencije osvrnuli su se na probleme u primeni zakona kojima se reguliše zaštita intelektualnih prava.

„Neophodno je nedvosmisleno iskazati političku volju i zajedničke napore svih državnih institucija kako bi se osiguralo poštovanje intelektualne svojine. Pored podrške usvajanju Zakona o optičkim diskovima, treba primeniti oštriju kaznenu politiku i održavati kontinuirani dijalog sa nosiocima prava intelektualne svojine. Takođe pozdravljamo kako usvajanje Uredbe o uslovima i načinu primene mera za zaštitu prava intelektualne svojine na granici, usvojene od strane Vlade Republike Srbije 11. novembra, tako i najavu Poreske Uprave za osnivanje posebne jedinice koja će se isključivo baviti proverom legalnosti softvera i izradu specijalizovanog plana kontrole legalnosti softvera za 2011. godinu“, istakao je Vuk Pribić, predsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine pri Američkoj privrednoj komori, predstavljajući zaključke konferencije.

Ovogodišnja konferencija Američke privredne komore bila je fokusirana na izazove zaštite intelektualne svojine u industriji softvera, filma i muzike, kao i robe široke potrošnje. Kako je navedeno, podaci o pirateriji u Srbiji još uvek su daleko ispod zadovoljavajućeg nivoa – samo procenat softverske piraterije iznosi 74%, dok u evropskim zemljama iznosi u proseku 35%. Zaštita prava intelektualne svojine bitna je kako bi se privukli investitori i ubrzao ekonomski napredak zemlje, ali je i jedan od osnovnih preduslova za pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i Evropskoj uniji. Na konferenciji su predočeni i dobri rezultati MUP-a Srbije i Uprave Carina postignuti u sprečavanju krijumčarenja falsifikovane robe široke potrošnje.
Na značaj zaštite intelektualnih prava za razvoj Srbije ukazali su i Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije, Meri Vorlik, ambasador SAD-a u Srbiji, i Endrju Hedi, predstavnik Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava u Vladi Republike Srbije i državne uprave, kao i predstavnici privatnog sektora, a specijalni gosti bili su međunarodni eksperti Majkl Keplinger, doskorašnji zamenik generalnog direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, Tim Remzi, viši inspektor za borbu protiv piraterije u Međunarodnoj federaciji fonografske industrije (IFPI), i Evgenij Danilov, Microsoft-ov menadžer za borbu protiv internet piraterije za centralnu i istočnu Evropu.
Sponzori konferencije bili su Japan Tobacco International, Microsoft i OSA Računarski Inženjering.

Leave a Reply