Software

Apple predstavio iOS 5

Apple je sinoć po našem vremenu predstavio iOS 5, novu verziju svog operativnog sistema koja broji preko 200 unapređenja i dogradnji, a u nastavku evo onih najvažnijih. Kao prvo, unapređen je sistem notifikacija tako da sada sve notifikacije koje su opterećivale korisnike će se od sada pojavljivati pri vrhu ekrana. takođe može se podesiti da se notifikacije „razvuku“ prema dole, čime se dobija čitav spisak.

Sledeć je je integracija sa Twitter servisom, koja će obradovati verne fanove ovog servisa. Takođe, kako je bilo i najavljeno, iPhone će ubuduće biti potpuno nezavisan od računara. Kad ga nabavite, nećete morati da ga aktivirate preko računara, a i nadogradnje će moći da se odrade bez povezivanja. Novi sistem iCloud (besplatan) će čuvati sve vaše podatke sa mobilnog u “oblaku”, pa čak i muziku.

Od manje značajnih novotarija, aplikacija Mail podržava napredno uređivanje teksta, kameri se može pristupati i bez otključavanja telefona, tasteri za pojačavanje intenziteta zvuka sada mogu da se koriste i za fotografisanje, a Safari dobija mogućnost Reader – uklanjanja svih onih stvari koje vam na web stranicama odvlače pažnju. Preko sistema iMessage vlasnici uređaja sa iOS-om 5 moći će direktno da komuniciraju, bez potrebe za plaćanjem SMS ili MMS poruka.

Novi operativni sistem za sve vlasnike iPhonea 3GS, iPhonea 4 i iPada 1 i 2 dostupan će biti tek na jesen.

Leave a Reply