Software

Apple predstavlja iLife’08

Apple je danas predstavio iLife’08, najznačajniju nadogradnju ikada primenjenu na nagrađivanoj Apple-ovoj paleti digitalnih ‘lifestyle‘ aplikacija, uključujući i poboljšanu novu verziju iPhoto i iznova osmišljen iMovie. iPhoto ’08 automatski organizuje fotografske zbirke unutar foldera Events što omogućava korisnicima lakše upravljanje njihovim rastućim kolekcijama fotografija. iMovie’08 predstavlja potpuno novi način na koji korisnici brzo mogu da snime filmove i podele ih online s drugima. I iPhoto i iMovie se besprekorno integrišu sa .Mac Web Galerijom, novom Apple-ovom uslugom za .Mac članove koja im omogućava da trenutno stvaraju i ‘hostuju’ zapanjujuće web stranice za njihove fotografije i video sadržaje. iLife ’08 također sadrži iWeb’08, s ‘live web’ priborom kao što je Google maps, što omogućava korisnicima stvaranje još dinamičnijih web stranica, a sadrži i GarageBand’08, s novim Magic GarageBand sadržajem koji omogućava zabavnije i jednostavnije stvaranje pesama koje sjajno zvuče, a koji je jednako namenjen i profesionalnim muzičarima i amaterima zaljubljenim u muziku.

Apple je uzdignuo iLife ’08 na potpuno novi nivo koji je godinama ispred bilo čega namenjenog PC-ju,” rekao je Steve Jobs, Apple-ov CEO. “Mislimo da iLife ’08 pruža Mac korisnicima još više razloga da vole svoje Mac računare, a PC korisnicima još više razloga da se prebace na Mac.

iPhoto

iPhoto’08 automatski grupiše sve fotografije u folderu Events, svaki Event sadrži zbir svih fotografija snimljenih u jednom danu, a predstavljen je samo jednom fotografijom. Korisnici jednostavno mogu laganim pomicanjem miša preko pojedinog Eventa trenutno da pregledaju sve pohranjene fotografije. Korisnici mogu da podele celodnevno događanje u nekoliko različitih događanja, kao npr. rođendansku zabavu ujutro i venčanje uveče, ili pak da povežu višednevna događanja u jedno, kao što je skijaški izlet tokom vikenda. Korisnici također mogu da sakriju fotografije koje ne žele da gledaju svakoga dana, ali ih istovremeno ne žele ni da ih bace, dok im opšta (sveobuhvatna) pretraga omogućava da trenutno pronađu sve njihove fotografije u svim Eventima po položaju (oceni), datumu ili ključnim riječima. Nadalje, korisnici zahvaljujući novim foto temama koje je dizajnirao Apple mogu na kućnom štampaču da štampaju fotografije odličnog kvaliteta i da naruče spomenare s prilagodljivim omotima za zaštitu od prašine, tvrdo ukoričene albume profesionalnog kvaliteta s elegantnim folijama za štampu, nove albume spiralnog uveza i mekih korica ili pak nove velike zidne kalendare (na našem tržištu ovaj servis još nije dostupan).

iMovie

iMovie’08, Apple-ov softver za snimanje filmova je potpuno iznova osmišljen da bi korisnicima ponovno otkrio uživanje u njihovim ličnim videotekama, u snimanju filmova u minuti umesto satima, ili pak u razmeni filmova sa porodicom, prijateljima i celim svetom u deliću sekunde. iMovie’08 može da preuzima video materijale sa najnovijih AVCHD, HDV i DV kamera, baš kao i sa digitalnih kamera, a prikazuje korisnikovu celu videoteku bez obzira da li je pohranjena na unutrašnju ili spoljašnju memoriju. Korisnici mogu da pregledaju bilo koji svoj video-klip jednostavnim pomicanjem miša preko klipa, „protrčavajući“ kroz njega napred-nazad bilo kojom brzinom, uključujući veću od protoka stvarnog vremena. Korisnici mogu da odaberu video materijal jednako jednostavno kao što biraju tekst, ili da snime film jednostavnim „uvlačenjem“ odabranog video materijala u projekt, zatim lako dodaju filmsku muziku sa iTunes ili dodaju nasnimljene glasove, atraktivne efekte i kinematografske naslove. iMovie’08 omogućava korisnicima da nakon samo par klikova uživaju u svojim filmovima na svom iPod-u, iPhone-u i Apple TV uređaju, ili ih podele s celim svetom na YouTube-u.

Apple je .Mac članovima također predstavio zadivljujuću .Mac Web Galeriju koja je u celini integrisana sa iPhoto’08 i iMovie’08, omogućivši na taj način korisnicima da svoje fotografije i filmove objave na webu pomoću samo nekoliko klikova. .Mac Web Galerija automatski stvara web stranicu s foto galerijama i filmovima koji se mogu prikazati na bilo kojem modernijem računaru ili na iPhone-u. Fotografije se mogu preuzimati na računaru radi štampe veličine do 16×20, dok se filmovi mogu gledati na rezoluciji boljoj od DVD rezolucije.

iWeb’08 nudi nove sadržaje za izradu još interaktivnijih web stranica dodavanjem ‘live web’ pribora kao što je Google Maps, ciljanih oglasa korišćenjem Google AdSensea i fotografija i filmova s .Mac Web Galerija. Korisnici također mogu dodavati internet video materijale, nove vesti, vremensku prognozu i još mnogo toga s bilo koje stranice koja podržava HTML program. Novi predložak stranice „Moj album“ omogućava korisnicima lako organizovanje foto albuma i video materijala u jednu jednostavnu web stranicu s indeksom. Novi iWeb uključuje raspon predivnih novih tema koje je Apple dizajnirao za svoje korisnike kako bi u svakom trenutku mogli da eksperimentišu sa različitim dizajnima web stranica, čak i nakon što je njihova stranica objavljena. Zahvaljujući .Mac članstvu korisnici sada mogu da hostuju iWeb internet stranice koristeći svoj vlastiti personalni domen.

GarageBand’08 predstavlja Magic GarageBand, jednostavan i zabavan način stvaranja pesme i za muzičare i za amatere. Korisnici mogu da izaberu između devet muzičkih žanrova i rade zajedno s grupom „muzičara“ na virtualnoj pozornici, odaberu instrument ili muzički deo za svakog svirača da bi u studiju stvorili na hiljade mogućih kombinacija pesama. Korisnici mogu da sviraju uz ugrađeni softver u funkciji instrumenta ili mogu da snime svoj glas da bi pevali uz svoju vlastitu muziku. Novi GarageBand također nudi moćne nove sadržaje za naprednije muzičare, uključujući mogućnost višestrukog snimanja da bi se mogla odabrati najbolja izveden deo ili aranžman i kroz „cut-copy-paste“ izbor uvoda, stihova i refrena, te podršku za 24-bitne audio sisteme.

Leave a Reply