Software

Apple predstavlja Mac OS X Leopard

Apple je predstavio predfinalnu verziju operativnog sistema Mac OS X Leopard, šestu sveobuhvatnu verziju najnaprednijeg operativnog sistema na svetu. Isporuka je planirana u oktobru, a Leopard sadrži više od 300 novih značajnih promena uključujući i novi „Desktop“ i „Dock with Stacks“, intuitivan i posve nov način za organizovanje datoteka; nadograđen „Finder“ s „Cover Flow-om“ i novim načinom pretraživanja i razmenu podataka između više Mac računara; „Quick Look“, za brzi pregled većine podataka bez otvaranja dodatnih programa; „Time Machine“, za jednostavno i automatsko kopiranje datoteka i obnavljanje izgubljenih podataka ili potpunog sadržaja Mac računara; „Spaces“, moćno oruđe za kreiranje grupnih aplikacija i trenutno prebacivanje između njih; obogaćenu „iChat“ i „Mail“ aplikaciju koja dozvoljava korisnicima vrlo jednostavnu i nadasve kreativnu komunikaciju.

„Leopard je najbolja verzija operativnog sistema Mac OS X, čak bolja i od Tiger verzije, koja će još više unaprediti značaj operativnog sistema Mac OS X kao najnaprednijeg i inovativnog operativnog sistema na svetu“, izjavio je Steve Jobs, predsednik uprave Apple-a. „Mislimo da će se sadašnjim i budućim kupcima Leopard svideti i da će tako Mac postati još popularniji.“

Leopard uključuje potpuno novi „Dock“ i „Stacks“ koji nam omogućavaju da uredimo nered na desktopu računaru korisnika, uzrokovan pretraživanjem i preuzimanjem e-mailova. Klikom miša korisnici mogu vrlo brzo proveriti i pregledati mnoštvo sadržaja. Leopardov Finder je potpuno preoblikovan uz dodatak Cover Flow-a, inovativnog načina za brzo pretraživanje i pronalazak datoteka i programa. Novi Sidebar pojednostavljuje organizaciju datoteka na računaru uz lagan pristup zajedničkim datotekama Mac ili PC računara u kućnoj mreži. Pretplatnici na .Mac mogu također koristiti novi dodatak „Back to my Mac“ za pristup i pregled podataka koristeći Internet dok nisu uz svoj Mac. Novost u Leopardu je „Quick Look“, inovativan način brzog pregledanja većine datoteka, čak i prilikom puštanja medijskih datoteka, a bez otvaranja aplikacija.

S jedinstvenom mogućnosti pretraživanja izbrisanih datoteka, programa, fotografija, ali i drugih digitalnih medija, Time Machine je revolucionaran način zaštite vašeg digitalnog života. S jednostavnom postavkom na jedan klik, „Time Machine“ automatski čuva aktuelne kopije svih datoteka na vašem Mac računaru. U slučaju gubitka datoteke, korisnici mogu uz pomoć Mac OS X Spotlighta ponovno pronaći i trenutno obnoviti izgubljenu datoteku. „Time Machine“ može automatski da kreira sigurnosnu kopiju na eksternom hard disku, ukoliko je povezan Fire Wire ili USB kablom sa serverom, ili pak bežično na AirPort Extreme baznu stanicu priključenu na hard disk.

Leopard također uključuje i tri nove tehnologije koje u potpunosti koriste najnoviji razvoj procesora: potpuna 64-bitna podrška koja omogućava aplikacijama da u celini iskoriste 64-bitno procesiranje, dok u isto vreme deluju postojeće 32-bitne Mac OS X aplikacije i driveri, jednostavna višejezgrena optimizacija i raspoređivanje radi potpunog korišćenja prednosti najnovijeg Intelovog hard diska te konačno Core Animation koji pomaže programerima jednostavno stvaranje animiranih korisničkih iskustava kao što su fantastični Leopardovi „Spaces“ i „Time Machine“.

Leave a Reply