Software

Apple tajno ažurirao zaštitu od malvera za Mac

Apple-ov 10.6.4 operativni sistem je tajno upgrade-ovao zaštitu od malicioznog softvera u Mac OS X u toku protekle nedelje. Ova zaštita će onemogućiti backdoor trojanca koji dozvoljava hakerima daljinsku kontrolu nad zaraženim iMac ili MacBook-om. Apple je ažuriraoXProtect.plist – rudimentarni fajl koji sadrži osnovne potpise Mac pretnji kako bi detektovali tzv. HellRTS.

HellRTS, koji od aprila Sophos proizvodi detektuju kao OSX/Pinhead-B, je distribuiran od strane hakera (disguised as iPhoto) kao foto aplikacija za moderne Mac računare. Ukoliko ste bili inficirani sa ovim malverom, hakeri su zloupotrebili vaš računar za slanje spam poruka, za uzimanje screenshot-ova onog što radite, za pristup vašim fajlovima i clipboard-u, kao i još puno toga. Apple-ovo ažuriranje “HellRTS” detekcije je udvostručilo veličinu XProtect.plist fajla sa 2.4k na 5.1k. Međutim, ostalo je još puno pretnji za Mac koji nisu pokrivene ovim ažuriranjem.

Što se tiče korisnika, na žalost, mnogi Mac korisnici olako shvataju zaštitu svojih računara. Pogledajte video postavljen na YouTube prošle godine koji demonstrira kako zaustaviti malver: What Mac OS X Snow Leopard can do to stop malware kako bi se edukovali na polju sopstvene zaštite.

Leave a Reply