Software

Appleov Mac OS X Leopard u prodaji 26. oktobra

Apple je objavio da će se Mac OS X Leopard naći u prodaji 26. oktobra 2007. u Appleovim prodavnicama i kod ovlašćenih Apple prodavaca i da Appleova online prodavnica prima porudžbine za kupovinu. Leopard dolazi s više od 300 novih funkcija uključujući i novi Desktop i Stacks, sasvim nov način za pristup datotekama iz Docka; redizajnirani Finder s novim načinom pretraživanja i razmene podataka između više Mac računara; Quick Look, za brzi pregled podataka bez otvaranja dodatnih programa; Spaces, intuitivno i moćno oruđe za kreiranje grupnih aplikacija i trenutno prebacivanje između njih i Time Machine, za lako i automatsko kreiranje sigurnosnih kopija datoteka na vašem Mac računaru.

Leopard, šesta verzija operativnog sistema Mac OS X, je do sada najbolja verzija koju smo objavili“, izjavio je Steve Jobs, predsednik uprave Applea. „Ko god poželi, moći će da kupi poslednju verziju sa svim novim i inovativnim funkcijama po ceni od 11 390 dinara sa porezom.

Leopard uključuje potpuno nov 3D Dock i Stacks, jednostavan način za uređivanje datoteka, sada s još bržim pristupom i to samo jednim klikom. Leopard automatski smešta internet i ostale sadržaje i mailove u mapu Download Stacks kako bi ekran računara uvek bio uredan i kako bi ih korisnici u elegantnom luku, mogli dalje prebacivati iz Docka na mesta koja žele. Korisnici mogu kreirati i svoje Stacks mape za brz pristup dokumentima ili aplikacijama. Leopardov nov i veličanstven izgled proširio se na sve aplikacije i svaki prozor na ekranu je prikladnog dizajna dok su trenutno aktivni prozori tamnije uokvireni kako bi se istakli.

Poboljšan Finder uključuje Cover Flow i novi sidebar, s pojednostavljenim načinom za brzo pretraživanje, pronalazak i kopiranje sadržaja s bilo kojeg PC ili Mac računara u lokalnoj mreži. Sadržaji na bilo kojem računaru u lokalnoj mreži, mogu se pretraživati koristeći funkcije Spotlight i Cover Flow ili kopirati unutar mreže pomoću principa drag – and – drop. Pretplatnici na .Mac mogu takođe koristiti novu karakteristiku „Back to my Mac“ za pristup i pregled podataka koristeći Internet dok nisu uz svoj Mac računar.

Quick Look je najbrži i najlakši način za brzo pregledavanje većine datoteka, bez njihovog otvaranja, ali i bez postojanja aplikacija koje ih pokreću. Koristeći Quick Look opciju, korisnici na potpuno punom ekranu vide datoteke visoke rezolucije, raznolike virtualne sadržaje pa čak i medijske datoteke gdegod se nalazili u Finderu.

Spaces funkcija omogućava korisnicama nov i moćan način za organizaciju aktivnosti kreiranjem prilagodljivog ekrana koji može da sadrži samo one aplikacije ili dokumente koji su potrebni za određeni projekat, ali i trenutno prebacivanje između njih koristeći miš ili tastaturu.

S jedinstvenom mogućnošću pretraživanja izbrisanih datoteka, programa, fotografija, ali i drugih digitalnih medija, Time Machine je revolucionaran način zaštite vašeg digitalnog života. S jednostavnom postavkom na jedan klik, Time Machine automatski čuva aktualne kopije svih datoteka na vašem Mac računaru. U slučaju gubitka datoteke, korisnici mogu pretraživati izbrisane datoteke, programe, fotografije i ostale digitalne sadržaje koje mogu brzo obnoviti. Ukoliko je to potrebno, Leopard može automatski obnoviti celi sistem i kreirati sigurnosnu kopiju podataka s Time Machinea na eksterni uređaj.

Novi Leopard ima nadograđen mail s 30 različitih postava i formata koji odlično izgledaju na Windowsima i na Mac računaru, tako da korisnici mogu jako jednostavno slati stilski uređene mailove koristeći grafiku i fotografije. Notes i To Do funkcije pomažu korisniku da zadrži organizovanost, izgledaju poput mailova i mogu lagano da se sastavljaju, spremaju kao draft datoteke, sinhronizuju na više Mac računara i spremaju u Smart Mailbox. Detektori podataka automatski otkrivaju telefonske brojeve, adrese i događaje i smeštaju ih u adresar ili iCal, a korisnici mogu primati najnovije vesti i informacije direktno u svoje poštanske sandučiće pomoću ugrađenog RSS čitača.

iChat, aplikacija za video konferenciju, dostupna za korišćenje na bilo kojem personalnom računaru, nudi još bogatiju video komunikaciju koristeći iChat Theater funkciju pomoću koje se lako prikazuju slike, prezentacije, video sadržaji ili datoteke za vreme video konferencije, deljenje ekrana omogućava upravljanje na daljinu drugim Mac računarom dok Photo Booth zabavlja korisnike nudeći raznolike efekte za iskrivljavanje fotografija i video pozadinu koja odmah smešta korisnike na mesto na kojem se žele naći.

Ostale Leopardove karakteristike uključuju:

* Poboljšane Parental kontrole kao pomoć roditeljima kako bi kontrolisali online aktivnosti svoje dece sa automatskim otkrivanjem neprikladnih sadržaja pre dolaska ne web stranicu, vremenska ograničenja i ulaz s bilo kojeg Mac računara u kućnoj mreži.
* Potpuni Boot Camp koji je do sada bio dostupan samo kao beta verzija i sada omogućava pokretanje Windowsa na Mac računarima sa ugrađenim Intelovim procesorima.
* Web Clip koji donosi sve ono što korisnik poželi s web stranice na Dashboard kao ‘live widget’.
* Novu Photo Booth funkciju koja pomaže korisnicima kreiranje animiranih iChat ikona ili zabavnih efekata i pozadine sa ili bez video vizuala.
* Poboljšan rečnik sa ugrađenom Wikipedijom koji omogućava trenutan pristup novim informacijama .
* Novi iCal, kalendar koji može koristiti više korisnika, baziran na novom CalDAV standardu.
* Obnovljenu verziju Front Rowa, još jednostavniju za slušanje muzike ili gledanja filmova, TV programa i fotografija na Mac računaru koristeći ultra-jednostavan Appleov daljinski upravljač.

Cene i dostupnost na srpskom tržištu

Mac OS X Leopard naći će se u prodaji 26. oktobra 2007. u Appleovim Premium Reseller prodavnicama i kod ovlašćenih Apple prodavaca i u našem internet marketu – http://store.apple.co.yu/ – gde se primaju i narudžbine za kupovinu. Cena je 11.390 dinara (PDV uključen).

Leave a Reply