Software

Autodesk najavljuje 3ds Max 2011

Autodesk je objavio informaciju po kojoj će u toku ove godine značajno osvežiti ponudu specijalizovanih aplikacija a među njima jedno od centralnih mesta zauzima nova verzija jednog od najpopularnijih programa za modeliranje, animaciju i rendering poznatog pod Arduino to 3D Studio Maxnazivom 3ds Max prethodno znanog kao 3D Studio Max. Prema rečima Autodeska, 3ds Max 2011 trebao bi da se na tržištu pojavi tokom sledećeg meseca a glavni noviteti su:

– Slate, novi editor materijala koji omogućuje umetnicima lakšu vizuelizaciju i izmenu veza između komponenti koje čine materijale,
– Quicksilver hardverski rendering modul, potpuno novi algoritam za renderovanje koji je multithread optimizovan tako da koristi snagu višejezgarnih procesora (CPU) ali i snagu savremenih grafičkih procesora (GPU). Prema rečima proizvođača, rendering u 3ds Max-u biće i do 10x brži u poređenju sa klasičnim tehnikama koje se baziraju običnim grafičkim karticama.
– Mogućnost prikaza više 3ds Max mapiranih tekstura i materijala u „viewport“ modu što olakšava unapređenje i doterivanje scena u punom kvalitetu bez potrebe ponavljanja renderinga željene scene kako bi videli rezultat primene novog materijala i tekstura,
– Extended Graphite i Viewport Canvas alati za 2D i 3D bojenje tekstura direktno u „viewport“ modu, itd.

Glavni cilj je da sa novom verzijom 3ds Max 2011 programa omogućimo veću produktivnost rada umetnicima koji svakodnevno koriste ovaj napredni alat, tvrdi zamenik direktora Autodesk-a.

Zbog toga je izmenjeno samo srce softvera, maksimalno olakšan i unapređen rad sa teksturama i materijalima i dodato nekoliko potpuno novih funkcija. Sve to je učinjeno kako bi se skratilo potrebno vreme za rad na kompleksnim 3D scenama a umetnici izašli u susret skraćenim rokovima za predaju projekata.

Leave a Reply