Software

Besplatan Sophos Anti-Virus za Mac kućne korisnike

Britanska kompanija Sophos, lider u proizvodnji rešenja za zaštitu računara, mreža i informacija, je 2. novembra objavila da će kućni korisnici Mac računara širom sveta imati priliku da besplatno preuzmu poznati anti-virus program – free download.

Ovo znači da će Vaš Mac za kućnu upotrebu biti automatski zaštićen sa najnovijom anti-virus zaštitom, proveravajući svaki program koji se pokreće, svaki fajl koji se preuzima, svaki USB koji prikačite na računar… i to sve potpuno besplatno.

Sajber kriminalci više nisu klinci koji se “zezaju” iz svoje sobe. Danas su to veoma organizovane osobe koje imaju profesionalno iskustvo ali i znanje. Obzirom da se povećava i broj Mac korisnika, povećava se i interesovanje ovih kriminalaca za to polje. Do sad smo se susretali sa nekim ozbiljnijim napadima, i svesni smo da je ovo samo početak:

  • Web sajtovi koji su se predstavljali kao legitimni sajtovi proizvođača softvera, a u stvari su sadržali maliciozne fajlove za preuzimanje (Mac malicious code).
  • Malver prerušen kao priratski softver dostupan za preuzimanje sa P2P file-sharing mreža.

  • Sexy online video linkovi sa nagovorom da instalirate plug-in da bi pregledali sadržaj, dok plug-in prikriveno predstavlja infekciju u vidu Mac Trojan horse.
  • Hakovani su bili i Twitter nalozi, kao na primer nalog koji je pripada Gaju Kavasakiju (Guy Kawasaki) sa kojeg su tvitovani linkovi koji su vodili do web sajta dizajniranog da zarazi Mac računare.
  • Virusi i drugi malveri pisani za Windows, koji su mogli da stignu putem email-a, web-a ili USB-a, takođe predstavljaju pretnju ukoliko zaraze virtuelne instalacije Windows-a podignute na Mac.

Stoga ne časite časa, preuzmite Sophos Anti-Virus Home Edition for Mac

Leave a Reply