Software

Besplatna verzija MS Office 2010 paketa

Microsoft-Office-2010-logoIako smo do sada bili upoznati sa sve tri verzije (edicije) Microsoft-ovog Office 2010 paketa koji bi trebao postati dostupan za kupovinu tokom prvog kvartala naredne godine, Microsoft je objavio da će postojećoj liniji biti dodata još jedna, četvrta verzija.

Tako ćemo pored Microsoft Office 2010 “Office Home and Student”, zatim “Office Home and Business” i “Professional” verzije biti u mogućnosti da nađemo i “Starter” ediciju. Ono zbog čega je “Starter” edicija bila predmet pisanja velikog broja članaka koji su nedavno objavljivani na internetu i u časopisima, jeste to što će ova verzija biti potpuno besplatna za sve PC korisnike, ali koja će biti ograničena mogućnostima i funkcijama, a pri tom će prikazivati reklamne poruke. Još uvek je nepoznato koliko će funkcija biti “oduzeto” ovoj verziji, ali ono što se može reći jeste da uvođenje besplatne verzije Office 2010 sistema, Microsoft direktno odgovara konkurenciji.

Da bi zaista mogao da uspe na tržištu, ovaj gigant će morati da se pozabavi mogućnostima drugih konkurentnih Office paketa (koji su potpuno besplatni i ne prikazuju reklame), kao što je Open Office 3 i GoogleDocs, koji su već sada dostupni. Pored ovoga, Microsoft takođe planira da zaobiđe izdavanje Office paketa putem DVD medija, kako bi delimično izbegao pirateriju. Stoga je planirano da novi kompjuteri, koji će već dolaziti sa instaliranim Windows 7 operativnim sistemom, takođe budu opremljeni Microsoft Office 2010 “Professional” verzijom koju korisnici mogu otključati tako što će kupiti serijski kod, na osnovu koga će određena verzija Office-a biti aktivirana za upotrebu.

Pored ovoga, korisnici koji žele da kupe Office 2010, moći će “skinuti” Microsoft-ov program “Click-to-Run”, koji će biti zadužen isključivo za Office paket. Ovaj program će Vam ponuditi “Trial” verziju, omogućiti kupovinu serijskog koda i brinuće se da uvek imate najnoviju verziju ovoga paketa na svom PC-u, uz sve potrebne “servisne pakete” i “zakrpe”.

Javno “Beta” testiranje ovog softverskog paketa će započeti krajem tekuće godine.

Leave a Reply