Software

Bezbednosni noviteti u IE8

Microsoft je objavio dodatne detalje oko bezbednosnih poboljšanja i noviteta ugrađenih u predstojeći Internet Explorer 8

Microsofotovi inženjeri primenili su mnoštvo sigurnosnih noviteta, koji se mogu grupisati u tri kategorije: socijalni inženjering, napadi na internet servere, te uobičajeni sigurnosni propusti unutar samog softvera.

Iako već i IE7 ima ugrađene mehanizme protiv krađe podataka sa lažnih stranica, u IE8 će to biti dodatno nadograđeno raznim upozorenjima i novim tehnologijama prepoznavanja malicioznih stranica. Novost je i korišćenje DEP-a i u Internet Exploreru. Data Execution Prevention postoji već duže vreme u Windowsima i koristi se na svim glavnim komponentama ssitema, ali ne i na današnjem IE7 zbog problema sa kompatibilnošću. Novi IE8 imaće svaki tab u zasebnom procesu sa uključenom DEP zaštitom. ActiveX kontrole biće takođe sigurnije, između ostalog i zahvaljujući dodatnim upitima prema korisniku.

Na kraju, izgleda da je novi IE8 na tragu dosadnog UAE iz Viste, koji korisnika neprestano nešto “pita” i za banalne stvari. Ali prema priznanju samih čelnika Microsofta, UAE je namerno napravljen da bude iritantan (!), da korisnike prisili da ne koriste administratorske naloge na vlastitom računaru, u cilju poboljšanja sigurnosti.

Leave a Reply