WindowsUpdate1
Software

Bezbednost operativnog sistema Windows 8

U decembru 2012. godine, nezavisna istraživačka laboratorija za antivirusna rešenja, AV-Test, uradila je uporedni test programa Kaspersky Internet Security 2013 i sigurnosnih komponenti koje su obuhvaćene operativnim sistemom Windows 8 da bi utvrdila koliko je efektivna njihova zaštita od virusa.

Proizvod kompanije Kaspersky Lab pokazao je odlične rezultate prilikom testiranja, blokirajući sve napade na link i i-mejl prema scenariju koji oslikava realne okolnosti i detektujući 99 odsto štetnih softvera. Rezultati rešenja kompanije Microsoft bili su lošiji – 11,9 odsto napada bilo je propušteno (5 napada od 42) prilikom testiranja prema scenariju koji oslikava realne okolnosti i detektovano je samo 90 odsto štetnih softvera.

WindowsUpdate1

Kako su obavljeni testovi

Za sprovođenje testa, stručnjaci laboratorije AV-Test pripremili su čist Windows 8 Pro image koji je korišćen na nekoliko identičnih računara. Sistemi testa bili su vraćani na čisto stanje, pre nego što su bili izloženi svakom primerku virusa. Na kompjuterima su bili instalirani ili bezbednosno rešenje Kaspersky Lab ili bezbednosno rešenje Windows Defender 4. Oba proizvoda su radila sa svojim standardnim konfiguracijama.

Proizvodi su imali pristup Internetu, tako da su mogli da koriste cloud kao deo njihove bezbednosne strategije, ali štetni softveri su takođe mogli da koriste cloud/Internet konekcije kako bi pristupili drugim sajtovima i preuzimali dodatne fajlove i zarazili sistem. U tom slučaju, vođeno je računa da pristup cloud-u bude dostupan primerku štetnog softvera na siguran način, tako da sistemi testiranja ne budu ugroženi infekcijom.

Četiri individualna testa bila su obuhvaćena u testu laboratorije AV-Test:

  • Test u vezi sa bezbednošću koji je napravljen prema scenariju koji oslikava realne okolnosti 42 štetna linka i i-mejla
  • Prvi statički detekcioni test od 111.487 najnovijih štetnih fajlova
  • Drugi statički detekcioni test od 2.500 najrasporostranjenijih fajlova
  • Statički lažno pozitivni test sa 345.900 čistih primeraka

U slučaju dinamičnog testa koji je napravljen u skladu sa realnim okolnostima, linkovima je bilo pristupano, a fajlovi su bili izvršavani. Svako zapažanje bezbednosnog softvera bilo je registrovano. Pored toga, novo stanje sistema bilo je poređeno sa origanalnim stanjem koje je bilo pre testiranja kako bi bilo određeno da li je napad uspešno zaustavljen. Tokom statičkog testa, trebalo je da proizvodi skeniraju dva kompleta fajlova u standardnim podešavanjima.

Rezultati testa

Proizvod Kaspersky Internet Security 2013 postigao je savršene rezultate, blokirajući sva 42 napada, dok Microsoft nije uspeo da blokira pet napada. Takođe, u prvom statičkom detekcionom testu proizvod kompanije Kaspersky Lab detektovao je 99 odsto primera, dok je Microsoft uspeo da detektuje samo 90 odsto. Nijedan proizvod nije imao problem sa statičkim testovima za rasprostranjene štetne softvere ili sa lažno pozitivnim rezultatima. Oba proizvoda su detektovala svih 2.500 rasprostranjenih štetnih softvera i nijedan nije napravio lažno pozitivnu detekciju tokom skeniranja čistih fajlova. To dokazuje da čak i proizvodi sa veoma dobrom detekcijom i zaštitom mogu da rade bez pravljenja lažno pozitivnih rezultata.

Značajna razlika u rezultatima za Kaspersky Internet Security 2013 i sigurnosne komponente operativnog sistema Windows 8 security pokazuje Windows Defender i povezane Microsoft sigurnosne karakteristike nude samo osnovnu zaštitu. Budući da se svakog dana pojavljuje 200.000 novih štetnih softvera, korisnicima je potrebno rešenje koje omogućava bolju zaštitu – Kaspersky Internet Security 2013.

Leave a Reply