Software

BitDefender još jedan besplatni alat za uklanjanje Confickera

BitDefender je lansirao besplatni alat za uklanjanje svih verzija Conficker (ili Downadup) crva sa kućnih računara i poslovnih mreža. Alat za uklanjanje dostupan je na http://bdtools.net.

Conficker removal tool za kućne korisnike dostupan je od prošloe nedelje, a BitDefender je početkom ove nedelje toj ponudi dodao i slični alat za uklanjanje crva sa poslovnih mreža. Alat je skalabilne veličine i mogu ga koristiti mreže svih veličina, omogućuje IT administratorima jednostavno uklanjanje Conficker crva sa jednog mesta na serveru, bez potrebe za lokalnim pokretanjem alata na svakoj radnoj jedinici, čime je izbegnuta opasnost ponovnog širenja crva kroz poslovnu mrežu.

„BitDefender je svestan da kućni  računari nisu isključivo ugrožena od Conficker crva, već su i poslovne mreže na udaru”, kaže Vlad Valceanu, BitDefenderov stariji malware analitičar, „Svuda u svetu kompanije  mogu da pretrpet značajne gubitke u padu produktivnosti ili zakrčenju poslovnih mreža zbog Conficker crva, što je jednostavno nedopustivo za bilo koje poslovanje, a naročito u vreme trenutne ekonomske krize.”.

Conficker je mrežni crv koji iskorištava ranjivosti Windowsa za svoje širenje. Jednom kad je operativni sistem inficiran, crv onemogućava nadogradnju Windowsa sigurnosnim zakrpama i sprečava pristup antivirusnim web stranicama kako bi onemogućio pokušaj dezinfekcije računara. Aktivacija najnovije verzije Conficker crva očekuje se 1. aprila2009.

Uputstva za korišćenje BitDefenderovog alata za uklanjanje Confickera mogu se pogledati na YouTubea.

Leave a Reply