Software

BitDefender upozorava zaljubljene na opasnosti u Danu zaljubljenih

BitDefender, globalni dobavljač nagrađivanog antivirusnog softwarea i sigurnosnih rešenja, upozorava Internet korisnike na sigurnosne pretnje tokom Dana zaljubljenih: “Kupidonive strele” mogu doneti puno više od toplog, sentimentalnog osećaja u e-mail sandučiću lakomislenog korisnika – bilo koju vrstu e-pretnje koja može inficirati vaš računar.

BitDefenderova laboratorija upozorava korisnike na mailove sa tematikom Dana zaljubljenih i preporučava neotvaranje sumnjivih e-mailova od nepoznatih korisnika. Tvorci virusa poznati su po lansiranju napada uoči glavnih praznika kao što su Božić, Nova godina i dan zaljubljenih. U februaru 2008, zloglasni Storm Worm napao je milione Internet korisnika sa lažnim obećanjem primanja poklona baš za Dan zaljubljenih. Sama e-mail poruka sadržala je Web link koji je vodio korisnike na Web stranicu gde se navodno mogla preuzeti čestitka za dan zaljubljenih. Umesto primanja čestitke od voljene osobe, korisnički sistemi inficirani su im Storm Worm-om, a privatne informacije ukradene.

Kako bi izbegli slične infekcije tokom Dana zaljubljenih 2009, korisnici trebaju da izbegavaju otvaranje e-mailova sa naslovima poruka koji reklamiraju Dan zaljubljenih, kao na primer tablete za jačanje seksualne moći, jeftine replike nakita, dizajnerske torbe i satovi. Takvi e-mailovi mogu sadržavati dodatke ili linkove ka drugim stranicama koje mogu da inficiraju korisnikov računar.

BitDefender izričito savetuje Internet korisnike da ne otvaraju e-mailove sa naslovom poruke „I love Being In Love With You“ Takav e-mail krije maliciozni link koji će, ukoliko kliknete na njega, inficirati računar sa Waledac botnetom. Njegovo djelovanje je vrlo slično onom Storm Worma – inficira nove korisnike preko lažne čestitke koja sadrži malware.

Ostali spamovi koje je BitDefenderova laboratorija detektovala uključuju neželjene mailove od online apoteka i kazina, te web stranice i onilne prodavnce za punoletne osobe Ostali saveti koji će čuvati vaš računar i privatne informacije sigurnim tokom cele godine, uključuju:

  • Nemojte otvarati e-mailove od nepoznatih pošiljaoca ili iz neproverenih izvora. Mnogi virusi se šire putem e-maila, zato zatražite potvrdu od pošiljaoca ako ste u sumnji.
  • Nemojte otvarati e-mail priloge sa sumnjivim ili neočekivanim naslovima u poruci. Ukoliko ih ipak želite otvoriti, prvo ih snimite na hard disk i skenirajte antivirusnim programom sa obnovljenim virusnim definicijama.
  • Izbrišite sve lančane e-mailove i neželjene poruke. Nemojte ih prosleđivati ili odgovarati pošiljaocima. Takve poruke smatraju se spamom jer su neželjene i nevažeće te mogu da preoptere Internet saobraćaj
  • Obnavljajte vaš sistem i aplikacije što je češće moguće. Neki operativni sistemi i aplikacije mogu se podesiti na automatsku obnovu. Iskoristite tu mogućnost maksimalno. Ukoliko propustite redovno da obnavljate vaš sistem, on postaje ranjiv za pretnje za koje već postoji zaštita.
  • Nemojte kopirati fajl čiji izvor ne poznajete ili mu ne verujete. Proverite izvor datoteka koje preuzimate i uverite se da ih je antivirusni program verifikovao na njihovom izvoru.

Prema tome, uz generalno suzdržavanje od kliktanja na spam linkove, BitDefender preporučuje i korišćenje integrisanog sigurnosnog rešenja koje pruža antivirusnu, antispam i firewall zaštitu te ima napredne karakteristike kao što su web filtering i zaštita identiteta.

Leave a Reply