infografik
Software

Broj zlonamernih softvera potcenjuje 90% kompanija

Veoma mali broj kompanija ima bilo kakvu realnu predstavu o količini novih zlonamernih programa koji se pojavljuju svakodnevno

Većina kompanija potcenjuje broj zlonamernih programa koji svakodnevno nastaju, a samo 6 odsto kompanija je svesno pravih razmera opasnosti, pokazalo je globalno istraživanje pod nazivom Globalni IT bezbednosni rizici za korporacije 2013, koje su ovog proleća sproveli istraživačka kompanija B2B International i kompanija Kaspersky Lab. Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, svakoga dana se širom sveta pojavi skoro 200.000 novih vrsta zlonamernih programa. Međutim, čak 90 odsto učesnika u ovom globalnom istražvanju je pretpostavilo mnogo manju cifru. Procena 4 osto ispitanika je bila previsoka, a samo 6 odsto učesnika je tačno odgovorilo.

infografik

Najviši nivo svesti o zlonamernim programima imaju ispitanici na Bliskom Istoku, gde je 24 odsto kompanija dalo tačne procene. Sa druge strane, najniži nivo upućenosti, od samo 4 odsto, je pokazan u Rusiji. U drugim regionima, obuhvatajući Severnu i Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, Aziju i Pacifik, procenat kompanija sa tačnim pretpostavkama varira od 5 do 7 odsto.

Značajan podatak dobijen istraživanjem pokazuje da je u proseku 66 odsto kompanija bilo na meti bar jednog napada zlonamernog programa u poslednjih 12 meseci – najčešće u Južnoj Americi (72 %), Rusiji (71 %), Severnoj Americi (70 %), Aziji (68 %) i zapadnoj Evropi (63 %). Drugim rečima, to su regioni koji pokazuju relativno nizak nivo znanja o broju novih zlonamernih programa koji se svakodnevno razvijaju.

Iako sposobnost jedne kompanije da tačno proceni dnevne količine zlonamernih programa nije nužna i pokazatelj njene spremnosti da im se suprotstavi, može se reći da su bolje informisane organizacije veštije u proceni rizika. Takve kompanije umeju da naprave najpogodniji izbor da bi zaštitile IT infrastrukturu, poput izbora da koriste proizvod Kaspersky Endpoint Security for Business koji sadrži ciljane, razvijene karakteristike ne samo za zaštitu IT infrastrukture kompanije, već i za dobro upravljanje.

Leave a Reply