Software

„China Operating System” konkuriše Android i iOS platformi!

Kako to obično biva, dok se dvoje svađaju, treći koristi, što je slučaj i sa operativnim android programima. Naime, dok se korisnici smart telefona raspravljaju koji je program bolji da li Google Android ili Apple iOS, novi operativni sistem traži svoje mesto na tržištu, nudeći kinesku razvojnu tehnologiju sa softverom stranog porekla.

Operativni sistem poznat pod imenom „China Operating System” ili samo COS, napravljen je u saradnji Instituta za softvere pri Kineskoj akademiji nauka i šangajske kompanije za internet komunikaciju „Liang Tong

cos

Prema tvrdnjama kreatora, OS poseduje jako široku primenu i može se koristiti i na kompjuteru, a ne samo na smart telefonima, a takođe tvrde i da sam popravlja niz bagova i grešaka. Stvaraoci programa su pre svega ponosni na činjenicu da je proizvod u potpunosti kineske proizvodnje, i ponuđen je kako bi uzdrmao monopol koji na ovom tržištu drže strane kompanije.

Do kraja trećeg kvartala 2013. godine, Google Android, drži 81 odsto tržišta smart telefona, ostavljajući tako Eplovom iOS programu svega 12 procenata, sudeći po izveštajima medija.

Izveštaj objavljen u oktobru pokazuje da u Kini 78.1 odsto tržišta drži Android program, 15.5 odsto iOS program i 3.5 odsto Windows program za smart telefone.

Leave a Reply