Razvoj aplikacija · Software

Domaća kompanija COFA Games učesnik Startup Sauna programa u Finskoj

Mladi srpski tim za razvoj video igara, COFA Games, primljen je u program poznatog evropskog akceleratora, zajedno sa 19 najperspetivnijih evropskih startap kompanija. Petonedeljni Startup Sauna Accelerator program koji se organizuje u Helsinkiju, ponudiće kreatorima Awakening of Heroes igre značajnu edukaciju u sveri biznis developmenta. Pored toga, program prestižne finske organizacije važan je i zbog brojnih kontakata sa investitorima i ljudima iz struke.

 

Pre oko mesec dana, deset domaćih startap kompanija predstavilo je svoje projekte predstavnicima Startup Saune, na Kraljevskom dvoru u Beogradu. Nakon detaljne analize, finska organizacija rešila je da pozove COFA Games da učestvuje u petonedeljnom programu, u kome će 20 evropskih kompanija dobiti značajnu pomoć vezanu za finalizaciju razvoja proizvoda i marketing plana.

AoH-COFA-Games-Startup-Sauna

Kroz program Startup Saune do sada je prošlo 109 kompanija, koje su po završetku programa prikupile investicije u vrednosti od 34 miliona dolara. Govoreći o važnosti programa, osnivač COFA Games, Nikola Mitić, posebno ističe činjenicu da je Finska veoma poznata po ‘industriji zabave’, a posebno u razvoju video igara.

 

“Razvoj igara je relativno nova industrija u Srbiji ali se ona pojavom mobilnih telefona i fejsbuka izuzetno brzo menja. Zbog toga je potrebna konstantna edukacija i stalno unapređivanje i prilagođavanje. Finska je meka za industriju video igara, pa smo zbog toga veoma srećni što ćemo biti u centru zbivanja”, objašnjava Mitić.

 

Kao učesnik Startup Sauna Accelerator programa, COFA Games ima pravo učešća i na Slush-u, najvećem startap dogadjaju u Evropi, koji okuplja više od 1200 startapa, ogroman broj eksperata iz različitih privrednih oblasti, kao i velike investiture. Pored ovoga, kompanije koje se najviše istaknu na programu, dobiće šansu da se predstave američkim investitorima u Silikosnkoj dolini, u blizini San Franciska, koja važi za svetski centar IT industrije. Najbolji među njima dobiće i 40.000 eura pomoći.

 

COFA games je inače dobila i bespovratni grant od Fonda za inovacionu delatnost koji je namenjen isključivo za razvoj porizvoda, pa se učešće u Startup Sauna programu može posmatrati kao izuzetno korisna komplementarna praksa. Kvalitet i potencijal njihovog projekta, video igre Awakening of Heroes, prepoznala je i IBM-ova kompanija Soft Layer koja je beogradskom timu ponudila infrastrukturnu pomoć.

Leave a Reply