Software

ComTrade uradio rešenje za Centralni registar poreskih obveznika u Crnoj Gori

Za potrebe Ministarstva finansija Crne Gore kompanija ComTrade implementirala je rešenje za Centralni registar, a njegovim formiranjem uspostavljen je sistem jedinstvene registracije poreskih obveznika, osiguranika i jedinstvenog obračuna i plaćanja poreza i doprinosa.

Uvođenjem „jednošalterskog sistema“ pojednostavljene su procedure za poreske obveznike i građane, a registracija poreskih obveznika i osiguranika po osnovu penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja u Crnoj Gori obavlja popunjavanjem jednog obrasca u Poreskoj upravi.

U ovom objedinjenom sistemu Centralnog registra su: Poreska uprava Crne Gore, Republički fond Penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, Zavod za zapošljavanje Crne gore i Republički fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

Izvor svih podataka koji su objedinjeni u Centralni registar obezbeđuju: Ministarstvo za unutrašnje poslove Crne Gore , Privredni sud Crne Gore, Monstat, Trezor Narodne banke Crne Gore, korisnici sistema, sva fizička i pravna lica, kao i ostale institucije kao npr. Uprava Carine i drugi.

Što se tiče Srbije formiranjem centralnog registra koji bi trebalo da zaživi tokom 2012. godine, objediniće se podaci iz Poreske uprave, PIO Fonda, Fonda zdravstva i Zavoda za zapošljavanje, a svi administrativni poslovi trebalo bi da budu maksimalno pojednostavljeni, i da se završe na jednom šalteru.

One thought on “ComTrade uradio rešenje za Centralni registar poreskih obveznika u Crnoj Gori

  1. Mne

    Kada se kaze da je nesto implementirano onda bi to trebalo i da radi. Ovo sto je comtrade ucinio poreskoj upravi ne radi.

Leave a Reply