Software

Đelić i potpredsednik Microsofta potpisuju ugovor o saradnji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i potpredsednik korporacije „Majkrosoft“ Alen Krozijer potpisaće ugovor kojim se potvrđuje spremnost za jačanje saradnje u domenu nauke i tehnologije i održaće konferenciju za novinare.

Kao prvi korak pomenutog ugovora biće realizovana nabavka softverskih licenci za celu naučnu zajednicu u Srbiji.

4 thoughts on “Đelić i potpredsednik Microsofta potpisuju ugovor o saradnji

 1. jarovid

  Sramota, prodali se za dolare. Zar ne bi bilo logično da za naučnu zajednicu ide slobodan softver, otvorenog koda a ne visoko komercijalni monopolski zaključan i patentiran softver. Najljigavije je to što Đelić kaže da je to saradnja u visokim tehnologijama a u stvari punjenje kese, novčanika, koferčeta i ispiranje mozga. Biće tu mnogo posrednika i provizija. Umesto da promovišu Linux i open office on govori o naučnoj saradnji. I da, mali mekani govori da će biti softver besplatan za naučnike superiška a šta sa privredom,? Pošta? Škole? Građani? Vadite pare ili idete u zatvor jer ne želite da omogućite najbogatijem čoveku sveta da bude još bogatiji!

 2. magla

  U potpunosti se slažem sa prethodnim komentarom. Umesto da promovišu besplatne alternative, sve državne institucije prave aplikacije koje rade isključivo na Windowsu. Sramota je što se ne podržava bar jedna distribucija Linuxa.

 3. Igor Popov

  Ovo je uvredljivo. Saradnja sa Mikrosoftom? Oni imaju proizvod, mi kupimo. To je saradnja? Ima popust? Ma nemoguće… Besplatno je za akademsku upotrebu? Ma nemoguće… A… A kad ti akademci izađu iz akademskih okvira naviknuti na nešto što u stvarnom svetu veoma lepo košta? I dodatno žive u Srbiji gde para nema ni za osnovno, a kamoli za licence? I svi dokumenti državnih službi u DOC formatu, sav softver države za Windows, web aplikacije za IE? Šta onda?!

  Da li ikome pada na pamet paralela sa besplatnom prvom dozom droge kod dilera – na račun kuće? Ne mož’ biti jasnije i jednostavnije…

 4. Stojan

  SRAMOTA, još jedan od očigledno korupcionaških poteza vlade. Neka naprave budžete za svaki projekat, pa neka onda timovi biraju hoće li te pare dati Microsoftu za licence, ili ZAISTA upotrebiti za NAUKU i naučni rad (uvek sami mogu da odaberu besplatne distribucije OS-a i softvera, bar njima ne bi terbalo da presdstavlja problem savladavanje novog okruženja (relativno novog, sve je to manje-više slično)

Leave a Reply