Software

Deo IT firmi u Srbiji koje prodaju opremu i softver izvor piraterije

Deo IT firmi u Srbiji, koje prodaju opremu i softver, jedan su od činioca koji podstiču održavanje stope piraterije u Srbiji na veoma visokom nivou, rezultat je Microsoft istraživanja sprovedenom tokom proteklih 12 meseci na gotovo 500 firmi. Prodavci zaposleni u ovim firmama, kupcima prilikom kupovine često ne nude legalan softver, ne predočavaju prednosti korišćenja legalnog softvera, niti potencijalne rizike korišćenja piratskog. Takodje, postoji alarmantno visok procenat situacija u kojima prodavci kupcima direktno preporučuju ili nude instaliranje piratske verzije softvera!

U periodu jul – septembar 2010. godine, čak 24 procenata IT kompanija svojim korisnicima ponudilo je opciju instaliranja piratskog softvera, dok je 37 odsto ponudilo računar bez operativnog sistema. S druge strane, u istom periodu 40 procenata IT firmi ponudilo je računar sa legalnim operativnim sistemom.

Podaci istog istraživanja, za period januar – jun 2011. godine pokazuju da je 16 odsto IT firmi nudilo korisnicima piratski softver uz računar, a da je dodatnih 16 procenata ponudilo računar bez softvera, dok je 68 odsto firmi ponudilo računar sa legalnim .

“Ovi podaci pokazuju da postoji blagi trend porasta regularnih načina prodaje softvera od 28 odsto u poslednjih godinu dana, što je rezultat značaja koji su mediji i država poklonili pitanju smanjenja softverske piraterije, kao i formiranja Posebne jedinice za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave. “ – istakao je Miloš Blagojević, rukovodilac razvoja poslovanja kompanije Microsoft.

Rezultati istraživanja pokazuju da je jedan od osnovnih razloga za nuđenja računara bez legalnog softvera veća zarada firmi koje se bave prodajom IT opreme. Prilikom prodaje računara sa piratskim softverom ili bez operativnog sistema, kupci dobijaju priliku da kupe računar po fiktivno nižoj ceni, što stvara mogućnost veće prodaje. Sa druge strane, takav računar zahteva dodatne troškove jer je nephodna dodatna instalacija softvera. Potencijalna dodatna zarada koja se naknadno ostvaruje instaliranjem piratskog softvera iznosi 2000-3000 dinara po računaru.

Posledice ovakvog načina rada su brojne – loša informisanost potrošača o prednostima legalnog odnosno rizicima korišćenja piratskog softvera, veći kumulativni troškovi kupca zbog neophodnih instalacija i naknadnih popravki piratskih verzija u odnosu na cenu legalnog softvera, a u slučaju kad je krajnji kupac pravno lice – i kršenje zakona Republike Srbije.

U cilju zaštite potrošača i sprečavanja daljeg širenja piraterije u Srbiji, kompanija Microsoft, koristeći metod “tajnog kupca” (tzv. “mistery shopper”), od 1. jula krenula je u novu kontrolu prodajnog kanala.

Stopa softverske piraterije u Srbiji već tri godine iznosi 74 odsto, što znači da tek svaki 4 računar ima legalan operativni sistem. Pored Albanije i Crne Gore, Srbija ima najviši stopu piraterije u regionu.

5 thoughts on “Deo IT firmi u Srbiji koje prodaju opremu i softver izvor piraterije

 1. pavle

  Ja sam tri puta kupio racunar za poslednjih 8 godina u Controlpointu-Uzice. Dva puta sam dobio piratsku verziju XP-a, a poslednji put Viste. Inace, koristim Linux :)

 2. Branko

  @pavle: i sad si se setio da tužibabaš…a gde si bio pre, i što nisi platio regularni XP svaki put 200 dolara, a mangupe?

  @Djosh: nećeš saznati, piratski programi postoje u Srbiji na najmanje i bukvalno 97% privatnih računara.

  Znači, umesto praznog blebetanja, bolje pokrenite NVO i protestujte protiv nelegalne piraterije koja postoji i spasite srpsku privredu, koja je najveći svetski proizvođač kompjuterskog softvera, štrajkujte 4 i po dana ispred zgrade vlade.
  Srbija gubi svake godine 105 mlrd.evra na nelegalnom softveru koji se prodaje na potezu Bajina Bašta – Paraćin preko Guče.

  Ajde više, bolje smenite vlast.
  Ende

 3. Dragoslav

  Koristim i legalan i piratski softver i za ove četiri godine nisam primetio nikakvu razliku(ama baš nikakvu)Jedino kad sam hteo da instaliram virtuelni XP-e na vin 7 prepoznao je krek i oborio mi sistrm.Original je Wista ultimed(200evra) i XP-e(100)evra.Otkad je izašla 7-mica koristim je 32bitnu i 64 bitnu i nemam nikakvih problema.Wistu sam otkačio 200evra bacio a sa cd mogu da igram frizbi.E sad jeli to moralno ili ne?…pa ja nisam pop već običan korisnik.

 4. Nandor

  Linux vam ništa ne košta. Ako ste protiv evrića slobodno kupujte W.
  Linux vam pruža slobodu i kreativnost – osvežava se često (aktuelizira), a sadrži i mnoštvo slobodnog softvera kojima možete odraditi ama baš sve poslove (normalno i odmoriti se – gledati filmove, slušati muziku i da ne nabrajam…).
  Jedino lenjost pričinjava probleme!

Leave a Reply