Software

DirectX 12 samo za Windows 10, ali drastično ubrzava igre

Najbolji deo “Windows 10” prezentacije za igrače definitivno se odnosio na novu demonstraciju DirectX 12 tehnologije koja zaista ima ogroman potencijal.

Konkretno, DX 12 omogućava razvojnim timovima mnogo direktniji pristup hardveru, što podrazumeva i GPU i procesor a što igre drastično ubrzava.

Microsoft je uradio i kratko prezentaciju pokazavši novi 3D Mark demo koji je paralelno pokrenut u DX11 i DX12 modu – kako se kompleksnost scena povećavala, tako se moglo videti da DX11 usporava do stajanja dok u DX12 sve i dalje funkcioniše besprekorno.

Loša vest u svemu jeste da će nam za DX12 izvesno biti potreban Windows 10. Ne da Microsoft nikad nije ni spomenuo da on stiže na Windows 7 ili Windows 8.1 već se na njihovom Tviteru Windows 10 i DX12 pominju zajedno. Sjajna vest je ipak da će sve Nvidia DX11 kartice podržavati i DX12, počevši već od prastare serije 4XX odnosno Fermi arhitekture. AMD se do sad nije oglasio ali je za očekivati da i kod njih bude isti slučaj.
Da ne bude zabune, sve ovo ne znači da će postojeće igre magično početi da rade brže u Windowsu 10 – prethodno bi bilo potrebno da se one prilagode DX12 što je opcija za koju se većina razvojnih timova neće odlučiti.

Leave a Reply