Software

Do softvera putem subvencionisanih kredita

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada na današnjoj sednici usvojila dopunski program subvencionisanih dinarskih potrošačkih kredita za kupovinu softvera domaće proizvodnje.

Dinkić je novinarima prilikom posete kompaniji “PSTech” objasnio da će program, koji je namenjen preduzećima i preduzetnicima, startovati od ponedeljka, 28. juna, pri čemu je kao uslove kreditiranja naveo grejs period od 12 meseci, rok otplate od tri godine i kamatnu stopu od 7,5 odsto godišnje.

On je ukazao na to da će iznos odobrenog kredita biti bez ograničenja, do visine kreditne sposobnosti klijenta i dodao da će cena kredita tokom perioda otplate biti fiksna, bez obzira na promene referentne kamatne stope.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, kako je naveo, u Srbiji posluje više od 1.400 softverskih kompanija koje zapošljavaju približno 10.000 ljudi, a prosečan godišnji rast tog sektora bio je 11 odsto u poslednje četiri godine.

Potpredsednik Vlade je dodao da je ukupan prihod tog sektora prošle godine iznosio 424 miliona evra, dok je izvoz bio 130 miliona evra.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izrazila je zadovoljstvo time što je Vlada u paket antikriznih mera uvrstila i podršku proizvodnji i prodaji domaćih softvera, jer je to bitan korak za unapređenje konkurentnosti naše privrede.

Prema njenim rečima, to je važno i za softversku industriju koja je konkurentna na svetskom tržištu, ali i za domaća preduzeća koja žele da postanu dobavljači međunarodnih firmi.

Direktor kompanije “PSTech” Branka Radovanović pozdravila je nove mere Vlade Srbije i ocenila da su informacione tehnologije izvozna šansa Srbije.

Radovanović je istakla da bi svako preduzeće koje dobro posluje trebalo da uvede informacione tehnologije u svoje poslovanje kako bi bilo efikasnije i opstalo na tržištu.

Leave a Reply